PVC, laminaat of parket? prijzen, voor- en nadelen

Mijn vriendin en ik verhuizen over 2 weken. Het nieuwe huis wordt opgeleverd zonder vloer. We moeten dus een keuze maken wat betreft de vloer. Bij ons spelen een aantal factoren een rol in de keuze: De prijs, Het gemak van leggen (en eventueel later weer verwijderen), geschiktheid voor elektrische vloerverwarming en slijtvastheid.

De keuze voor een houten vloer, pvc of laminaat komt in het kort neer op:

 • Laminaat is de goedkoopste vloerbekleding
 • PVC is een steviger en meer geluidsdempend alternatief maar is duurder.
 • Hout is de mooiste oplossing maar heeft meer onderhoud nodig. Ook is dit de duurste oplossing.

In dit artikel lees je alle voordelen van ieder vloertype. Ook hebben we de prijzen uitgezocht zodat je een goede keuze kunt maken voor je vloer.

Hout, pvc en laminaat, de verschillen

Bij veel mensen speelt prijs een belangrijke rol in het kiezen van een vloer. Toch is niet altijd de goedkoopste oplossing de oplossing waar voor gekozen wordt omdat duurdere vloeren voordelen kunnen hebben die de prijs rechtvaardigen.

LaminaatPVCParket
Prijs per m²€5-€25, gemiddeld €15 euro p/m²€17-€45. Gemiddeld €30 p/m²€35-€150, Gemiddeld €50 p/m²
GeluidsdempendNeeJaNee
Leg gemakKliklaminaat is makkelijk zelf te leggenKlik pvc is makkelijk zelf te leggen, Laminaat dat gelijmt moet worden is lastiger maar kan welEen houten vloer moet meestal door een specialist gelegd worden
VochtwerendAlleen duurdere variantenJaNee
Levensduur10-20 jaar20-30 jaar20-levenslang
OnderhoudWeinigZeer weinigVeel

Laminaat vloer

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Voordelen van laminaat

Het belangrijkste voordeel van laminaat is de prijs/kwaliteit. Laminaat is een van de goedkoopste manieren om je vloer te bedekken. Het is wel iets duurder dan vloerbedekking of tapijttegels.

 • Makkelijk te leggen
 • Goedkoop
 • Redelijk lange levensduur
 • Makkelijk te verwijderen (en mee te verhuizen)
 • Makkelijk in onderhoud

Constructie van laminaat

De goedkoopste vloer oplossing is een Laminaatvloer. Een laminaatvloer is een samengeperste plank die uit meerdere lagen van verschillend materiaal bestaat.

 1. Doorgaans is de onderlaag van kunststof.
 2. Vervolgens zit er een tussenlaag in de plank die een drager heet. De drager is van geperste vezels met een hoge dichtheid. Luxere laminaatsoorten hebben een vochtwerende of vochtstop drager.
 3. De laag die de print en kleur bepaald van het laminaat is meestal van papier. Hier wordt de houtstructuur op geprint.
 4. Tot slot heeft de plank een kunststof bovenlaag. Deze bovenlaag zorgt voor de krasbestendigheid van de plank.

Laminaat is door de lage prijs het meest voorkomende type vloer. Het heeft unieke eigenschappen zoals een krasvast oppervlakte en kan soms extra eigenschappen mee krijgen zoals vochtbestendigheid.

Laminaat diktes

De minimumdikte is 6mm. Hoe dikker een laminaat plank hoe steviger deze is. Planken van 6mm zijn over het algemeen alleen geschikt voor plekken waar weinig belasting is. Denk aan de logeerkamer of een studeer ruimte.

Dikkere planken zijn een stuk steviger. Laminaat kun je kopen tot een dikte van 12mm. De prijs gaat omhoog naar mate je dikkere planken uit zoekt.

Planken van 7mm zijn iets steviger maar vanaf 8mm/9mm worden de planken pas geschikt voor stevig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes als de woonkamer of gang.

Laminaat en vocht:

Omdat de planken van geperst materiaal gemaakt zijn kan laminaat over het algemeen slecht tegen vocht. Je kunt het natuurlijk wel afnemen met een doekje maar laminaat in de keuken of badkamer plaatsen is een slecht idee.

Mocht je toch graag laminaat op vochtigere plekken willen dan kun je laminaat met een drager kopen die een vochtstop heeft. Je hebt drie verschillende vormen van vochtstop:

 • Vochtwerende randen. Dit zorgt er voor dat er geen vocht tussen je planken in komt. Hierdoor zijn ze iets bestendiger tegen water. Mocht er toch water in je plank komen dan zuigt deze zich vol en wordt hij dikker.
 • Anti vocht behandeling. Een anti vocht behandeling gaat wat verder, hier wordt de hele plank behandeld met een anti vocht materiaal, zo is de vloer iets beter tegen vocht bestand.
 • Vochtstop. Een vochtstop is de meest luxe variant. Vocht kan de gehele drager niet binnekomen omdat deze volledig is geimpregneerd. Voor in de keuken is een plank met vochtstop dus een eis.

PVC vloer

PVC is een populaire vloerkeuze door de stevigheid van het materiaal. Het lijkt veel op laminaat maar is op een andere manier gemaakt.

PVC lijkt meer op vinyl of linoleum qua constructie. Het bestaat wederom uit verschillende lagen. De onderlaag is echter anders. Vinyl heeft vaak een zachtere onderlaag. Hier door zal bij intensief gebruik de vloer eerder afdrukken achter laten.

PVC is ook steviger dan vinyl. Hier door is het uitermate geschikt voor stevig gebruik, denk aan de woonkamer of de gang. Het is ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De vloer dempt namelijk beter dan bijvoorbeeld een laminaat plank. Ook is de kans op schade een stuk kleiner.

Voordelen van PVC:

PVC is prachtig materiaal. Het is duurder dan laminaat maar vaak iets goedkoper dan een houten vloer. De basis kenmerken zijn: Het is geluidsdempend, het is stuper stevig en het kan goed tegen water.

 • Goedkoper dan een houten vloer
 • Geluidsdempend
 • Zeer slijtvast en krasbestendig
 • Vochtbestendig, geschikt voor badkamer of keuken
 • Goed te combineren met vloerverwarming
 • Onderhoudsarm

PVC vloer diktes

PVC is verkrijgbaar in verschillende diktes. Wel is pvc sowieso dunner dan laminaat. PVC is namelijk van zichzelf al een stuk steviger, daarom is er een minder dikke laag nodig om dezelfde of een hogere stevigheid te verkrijgen.

Om deze reden is PVC ook uitermate geschikt voor een vloerverwarming. Het dunnere materiaal laat makkelijker warmte door.

Een dikkere vloer is over het algemeen sterker. De toplaag is dikker waardoor deze krasbestendiger is en langer mee gaat.

PVC toepassingen

In veel gevallen is pvc veel geschikter dan laminaat. Dit komt voornamelijk omdat het steviger is en goed tegen vocht kan.

PVC is heel geschikt voor de keuken, hier komt namelijk veel vocht op de vloer. Het is niet van geperst materiaal gemaakt en kan zich dus ook niet volzuigen met vocht.

PVC is heel geschikt voor delen van de woning die intensief gebruikt worden. Denk aan de gang of hal, woonkamer of kinderspeelkamer. PVC is heel sterk waardoor het minder makkelijk beschadigd of slijt.

Parketvloer

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Parketvloeren hebben een aantal voordelen ten opzichte van pvc of laminaat:

 • Echt hout geeft een prachtige look
 • Iedere vloer is uniek
 • Kan plaatselijk of geheel opgeknapt of gereviseerd worden

Toch heeft parket ook nadelen

 • De vloer zet uit met de wisselingen van seizoenen
 • Het is een stuk duurder dan pvc of laminaat
 • Laminaat is lastig zelf te leggen

Olie, wax of lak

Parket heeft verschillende afwerkingsniveau’s. Je kunt parket in de olie of wax zetten om het te beschermen of lakken.

Lak heeft als voordeel dat het een stuk sterker is dan olie of wax. De vloer beschadigd dus minder snel. Het nadeel. is dat een gelakte vloer bij renovatie altijd helemaal kaal geschuurd moet worden. Lak geeft een prachtig glanzende uitstraling

Olie of wax geeft een wat mattere afwerking. Het voordeel is dat de vloer goed tegen vocht beschermd wordt en dat er heel veel verschillende kleuren beschikbaar zijn. Je kunt hardwax krijgen in mat, halfglans of glans. Hoogglans zoals bij lak is echter niet mogelijk.

Een bijkomend voordeel van wax is dat lokale reparaties goed uitgevoerd kunnen worden. Een gewaxte vloer kan per paneel bijgewerkt worden.

Soorten parket

Parket is er in verschillende varianten. Afhankelijk van het budget en het gewenste resultaat maak je een keuze uit: Lamelparket, multiplank of massief houten parket.

Massief parket is een plankenvloer die bestaat uit 1 laag hout. Het wordt ook wel een plankenvloer genoemd.

Lamelparket is opgebouwd in verschillende lagen. De onderkant is meestal van vurenhout gemaakt. De toplaag is meestal van eikenhout. Belangrijk om te weten is dat een lamellen parket niet gebruikt kan worden in combinatie met vloerverwarming. Ook is het niet bestand tegen water of vocht.

Multiplank parket bestaat uit een onderlaag van multiplex. Het is erg sterk waardoor de planken niet kunnen uitzetten bij het wisselen van de seizoenen. Er zit geen lucht in de plank, dat is namelijk opgevuld met lijm. Hierdoor is de plank geschikt voor vloerverwarming en ook beter bestand tegen water.

Ondervloer

Of je nu pvc of laminaat kiest, je vloer moet een ondervloer hebben. De vloer zorgt er voor dat je de kwaliteit van je vloer goed houd en zorgt er voor dat eventuele inperfecties van je vloer effen worden.

In principe heeft een ondervloer drie functies. Je vloer egaliseren, het geluidsniveau naar beneden brengen en je topvloer beschermen.

Voor verschillende bovenvloeren (topvloeren) heb je verschillende ondervloeren.

Ondervloer kiezen:

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Parket en laminaat heeft soortgelijke eigenschappen. De ondervloer kan dus ook hetzelfde zijn.

PVC vloeren zijn van zichzelf zachter en hebben daarom een hardere ondervloer nodig. Voor pvc heb je dus een speciale pvc ondervloer nodig.

Egaliserend vermogen

Verschillende ondervloeren hebben een verschillend egaliserend vermogen. Het egaliserend vermogen ligt meestal tussen de 1mm en 4mm Heb je meer oneffenheden in je vloer zitten dan kun je een egaline laag aanbrengen om de vloer te egaliseren.

Geluidsdempend vermogen

Dikkere ondervloeren van zachter materiaal zijn over het algemeen meer geluidsdempend.

Het geluidsdempende vermogen van een vloer komt voornamelijk bij parket en laminaat tot zijn recht. Dit zijn namelijk vloeren die van zichzelf niet of amper dempen.

Gemiddeld dempt een ondervloer tussen de 6 en 10db. Hierbij is het belangrijk om te weten dat iedere 3db een halvering van het geluid is. 6dB en 10dB is dus een flink verschil waarbij meer dan 2x stiller is.

Ondervloer voor vloerverwarming

Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming. Ook heb je vloerverwarming met buizen waar warm water doorheen loopt en heb je elektrische vloerverwarming. Hier zit verschil in in type ondervloer dat je kunt gebruiken.

Vochtwering

Verschillende ondervloeren hebben verschillende vochtwerende eigenschappen. In de keuken en de badkamer heb je sowieso een vochtwerende ondervloer nodig. Anders kan de ondervloer zich volzuigen met vocht en hierdoor de vloer beschadigen.

optioneel kun je een vochtscherm toevoegen. Dit is een extra laag die je tussen de ondervloer en topvloer legt. Dit is geschikt voor gebruik op plekken die zeer vochtig zijn.

Vloer leggen of laten leggen

Als je een vloer uitgezocht hebt kun je deze zelf leggen of laten leggen. Wat je ook kiest, de stappen zijn hetzelfde.

Benodigde tijd: 10 uren

Laminaat leggen is een precieze en vrij tijdrovende klus. Hoe groter je huis hoe langer je bezig bent. Met twee on ervaren personen ben je met een oppervlak van 35m2 ongeveer 5 uur bezig. Een professional kan in een halve dag het hele huis afmaken.

Het egaliseren van de vloer kost ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd.

 1. Egaliseer de vloer

  Je vloer moet vrij egaal zijn, anders gaan planken opstaan en kunnen deze zelfs breken. De regel is, heb je meer dan 5mm hoogteverschil dan kun je de vloer beter egaliseren met bijvoorbeeld egaline. Gebruik een hechtprimer voor het aanbrengen van de vloer egalisatie. Breng vervolgens de egalisatiemortel aan en gebruik een prikroller om de luchtbellen te verwijderen. Na 3 uur kun je op de vloer lopen en na 24 uur kun je de vloer verder bewerken.

 2. (optioneel) Leg dampdicht folie

  De ondervloer komt meestal met verschillende platen. Als je eerst een vochtwerend folie wil plaatsen dan rol je de rollen vochtwering uit over de vloer en plak je deze aan elkaar met aluminium tape. Zorg dat de randen iets oplopen tegen de wanden. Hier kan de plint vervolgens tegenaan gezet worden.

 3. Leg de ondervloer

  Leg de platen los op de vloer. Snij de platen bij met een stanly mes. Zorg dat je de platen niet te strak legt, anders kunnen ze niet meer uitzetten.

 4. Leg de laminaat vloer

  Het laminaat leg je idealiter 48 uur van te voren in dezelfde ruimte. Zo kan de vloer op temperatuur komen en eventueel nog wat uitzetten.
  Met afstandhouders kun je de vloer op 1 cm afstand van de muur houden. Zo heeft de vloer nog wat ruimte om te gaan zetten.
  Zorg dat je iedere rij begint met het afgezaagde deel van de vorige rij. Is een deel korter dan 30cm dan begin je met een nieuw stuk.

 5. Breng de plinten aan

  De hoge mdf plint leg je tegen een lange muur aan. Boor gaten waar je je plint plug wil monteren. Let op leidingen. Je kunt een leidingzoeker gebruiken om te controleren of je niet in een leiding boort.
  Klik de plint in de plint in de plintplug. Werk alles af met kit.

  Bij plakplinten begin je wederom met een lang stuk. Knip de plint op maat met een plintenknipper of gebruik een zaag. De hoeken. van de plint snij je altijd in een hoek af. Bij haakse muren gebruik je een hoek van 45 graden. Maak de vloer schoon voordat je de plint plakt.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder