Of je het nu prettig vind of juist niet, we zullen er allemaal steeds meer aan moeten geloven, de thuiswerkplek. Een plek waar jij vaak minimaal 8 uur per dag door zult brengen. Wil je een beetje comfortabel kunnen werken dan kun je hm maar beter goed inrichten.
De afgelopen maanden is mijn thuiswerkplek van een keukentafel uitgegroeid tot een perfecte thuiswerkplek waarin ik lekkerder werk dan op kantoor. Thuis werken kan dus een plezierige aangelegenheid worden maar je moet er wel even voor aan de slag
Thuiswerkplek inrichten
Bureau uitkiezen

Je thuiswerkplek begint met het uitzoeken van een bureau. Bij het uitzoeken van een bureau kijk je eerst naar het formaat. In principe is een groter bureau altijd prettiger maar het is natuurlijk heel erg afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt.
Bureaus zijn meestal 60 tot 100cm lang en 120 tot 200+cm breed. De standaard hoogte van een bureau is 75cm. Heb je een niet verstelbaar bureau dan is het handig om ook rond deze hoogte te gaan zitten.
Een stevig bureau is heel prettig, zo kun je je stoel naar voren trekken aan je bureau indien deze zwaar genoeg is. Ook kun je op je bureau gaan zitten, of staan als dat nodig is (bijvoorbeeld om een schilderijtje op te hangen, een lamp te vervangen of bij een kastje te komen wat boven je bureau hangt). Stevige bureaus gaan over het algemeen ook wat langer mee. Mijn bureau tafel komt uit de jaren 70, is van metaal en kan waarschijnlijk nog 100 jaar mee.
Mijn bureau is 151x75x76. Dat is een prima formaat wat betreft het tafelblad. Het grote ladenblok heb ik echter van de tafel verwijderd en vervangen voor een kleiner exemplaar. Anders is er onvoldoende beenruimte om aan twee monitoren te werken.
Stoel
Een goede bureaustoel helpt je langer, efficienter en met meer focus te werken. De bureaustoel die ik gekozen heb is een klassieker, namelijk de Executive Chair van Richard Sapper voor Knoll. Het is een stoel die nieuw meer dan 2000 euro kost, op marktplaats kun je hem als je goed zoekt in nieuwstaat voor zo’n 200 euro vinden.

Een design stoel is natuurlijk prachtig, het zijn meestal alleen niet de meest ergonomische stoelen die er bestaan. De gemiddelde ikea stoel is ergonomischer. Je kunt bijvoorbeeld voor de
Wil je een wat luxere stoel dan kun je online op zoek gaan naar een stoel van Herman Miller, Knoll of Vitra.
Opslagruimte
Uiteraard moet je je spullen kwijt. Printerpapier, kabels, externe harde schijven, pennen en andere prullaria moeten uit het zicht maar wel makkelijk toegankelijk zijn. Je komt al snel uit bij een bureaula of klein kastje onder of boven je bureau. Wat digitale opslagruimte heb je een elegante vlotte methode nodig om je bestanden op te slaan en te backuppen. Het liefst allemaal automatisch.
Fysieke opslagruimte
Alle spullen die ik nodig heb om mijn werk uit te voeren heb ik in een bureaula. Bovenaan pennen, er onder papier, nog lager een la met kabels en onderaan een la met documenten die eens in de zoveel tijd nodig zijn.
Digitale opslagruimte
Een stapel externe harde schijven is een recept om bestanden kwijt te raken. Er is een elegantere methode, namelijk een NAS. In de loop der jaren heb ik er een aantal gehad (steeds groter gezien de groeiende databehoefte).
Een nas is een vrij eenvoudig apparaat. Het is een doos waar je meerdere harde schijven in kunt klikken. Heb je onvoldoende opslagruimte? Dan klik je er een grotere schijf in. Mijn nas heeft ruimte voor 5 harde schijven waarvan er een als backup gebruikt wordt. Mocht er dan een harde schijf stuk gaan dan wordt deze 5e schijf ingezet in plaats van de kapotte schijf. Je kunt dan de kapotte schijf vervangen zonder dataverlies.
Effectief heb ik dus 25TB aan schijfruimte, 5 schijven van 6TB waarvan er 1 als backup draait.
Momenteel heb ik twee synology DS1515+ machines. Eentje staat bij mijn ouders en gebruik ik als backup. De andere zit aan het netwerk geknoopt en gebruik ik om alle archief bestanden op op te slaan. Zo kan ik er altijd bij (hij zit immers aan het internet gekoppeld) en hoef ik me nooit zorgen te maken over de opslagruimte.
Een nas gebruik je dus als soort van externe harde schijf. Hij wordt door je computer ook als netwerkschijf herkend. Ben je niet in je eigen netwerk dan kun je online inloggen en je bestanden bekijken. Je bent dan wel gelimiteerd door de snelheid van je internet.

Monitoren
Meer monitoren, meer beter. In mijn geval zijn het er 2, soms zelfs met mijn laptop er nog naast als 3e scherm. Een dubbele monitor setup zorgt er voor dat je beter wat complexere taken kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld een spreadsheet op 1 scherm en je mail op het andere scherm. Als je veel bezig bent met wisselen van programma’s is een dubbele monitor echt een must.

Ik heb gekozen voor 2 LG 27″ monitoren. Niet de duurste maar meer dan goed genoeg. Om de kleur gelijk te krijgen (en te houden) heb ik een monitor calibratie apparaat gekocht. Het is vrij vervelend als je monitoren niet dezelfde kleur hebben, zeker als je bijvoorbeeld met fotobewerking aan de slag gaat.
Computer setup
Het makkelijkst is het als je een computer van werk hebt die je naar huis mee kan nemen. Bij mij werkt het andersom, ik heb een prive laptop waar ik ook mijn werk op doe.
De laptop die ik gekozen heb is een macbook pro. Omdat ik veel foto’s maak heb ik het laatste model waar nog een sd cardslot in zit. Het 2015 model dus. In der tijd was er alleen nog een 128gb variant beschikbaar. Gebrek aan schijfruimte is dus een probleem, vandaar de NAS.
Mijn laptop staat in een docking station. Dat kliknkt spannend maar is niet meer dan een stukje aluminium waardoor de laptop wat minder ruimte in neemt.

Wat betreft toetsenbord en muis ben ik vrij snel van de originele apple spullen afgestapt. Zowel het toetsenbord als de muis van apple zijn niet de meest ergonomisch verantwoorde apparaten, hoe fraai ze er misschien ook uit zien. Ik ben voor een Logitech MX master gegaan en als toetsenbord heb ik een opvouwbaar toetsenbord. Het toetsenbord staat in een hoek waardoor je armen een wat comfortabelere hoek hebben. Beide zijn draadloos en oplaadbaar.

Zowel de muis als het toetsenbord hebben mij in positieve zin verrast. Hoewel de muis duur is is hij zijn geld meer dan waard. Het toetsenbord komt gewoon van ali express en kost ongeveer 40 euro.
Verlichting
De hele dag naar een set monitoren kijken in het donker is niet prettig. Daarom heb ik mijn bureau zo neergezet dat ik aan mijn rechterkant een raam heb. Een raam voor of achter je hebben is niet prettig. Achter geeft het reflectie op de monitoren, voor raak je snel afgeleid. Aan de zijkant een raam geeft licht zonder dat het voor problemen zorgt.
Verder heb ik mijn werkplek voorzien van buigbare lampjes van de Ikea. Het lampje is er met een voed maar ook met een klem. De variant met klem is degene waar ik voor gekozen heb. Hij zit om de kast geklemd die naast mij staat en schijnt tegen het plafond. Als ik meer licht nodig heb buig ik hem naar mijn bureau.
Verlichting die het plafond verlicht is heel prettig. Het is namelijk vrij “zacht” licht. Zacht licht betekend dat je weinig harde schaduwen of felle lichtpunten hebt. In plaats daar van wordt het licht mooi uitgesmeerd waardoor het rustig is voor je ogen. In feite wordt je hele plafond je lamp omdat het hele plafond het licht weerkaatst.
(update:) Je kunt er ook voor kiezen om je hele plafond te verlichten. Ik heb inmiddels twee grote LED panelen boven mijn werkplaats hangen. De panelen zijn 120×60 en dimbaar. Zo kun je ook ’s avonds nog prettig werken en zijn ze niet te fel.

De bureaus die op de foto te zien zijn komen van marktplaats. Ze hebben een linoleum/marmoleum blad en zijn van metaal. Ze zijn super stevig. Het merk is Blerk maar je hebt ze ook van Gispen of Ahrend. Als je ze op marktplaats ophaalt dan moet je je wel even voorbereiden. Neem wat sterke vrienden mee want de bureaus zijn loeizwaar. Ik gok dat ze zo’n 120kg per stuk wegen als de lades helemaal leeg zijn.
Video vergadering hulpmiddelen
Misschien niet voor iedereen relevant maar toch wil ik even stilstaan bij videobellen. De kwaliteit van je laptop mag misschien redelijk zijn maar ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat ik de ultieme videovergadering setup gemaakt heb.

Camera: Ik gebruik een Canon EOS R als video camera. De kwaliteit hier van is ongelovelijk goed. Hij heeft gezichtsherkenning en kan de scherpstelling dus altijd goed krijgen. Met de software eos webcam utility worden professionele camera’s van Canon herkend als webcam op je computer.
De camera staat tussen de twee monitoren op een klein statief. Zo ben ik goed in beeld en kan ik ook de juiste compositie bepalen. Wat er op de achtergrond staat maakt niet uit omdat de achtergrond door de camera onscherp wordt.
Wat geluid betreft knoop ik een Rode wireless GO aan mijn computer. De andere helft doe ik in mijn zak en met een lavelier microfoon ben ik uiterst helder te horen.

Toegegeven, alles bij elkaar ben je 5000 euro kwijt voor een beetje goede video kwaliteit maar dan heb je ook wel wat ;). Ik zou de spullen ook absoluut niet aanschaffen puur om videovergaderingen mee te houden. Mocht je toch al een goede digitale camera hebben dan is het misschien de moeite waard om het ook eens te proberen.
Ergonomie van je thuiswerkplek
Ergonomie is super belangrijk. RSI is iets wat je absoluut wil vermijden. Er zijn een aantal zaken die je kunt bekijken om er voor te zorgen dat je zo prettig mogelijk zit:
- Zorg voor de juiste monitorhoogte. Idealiter wil je dat de bovenrand van je monitoren op ooghoogte zit.
- Zorg dat je met beide voeten stevig op de grond zit. Zet je voeten dus plat op de grond en kijk of je je stoel hoger of lager moet zetten. Je heupen moeten iets boven je knieen zitten.
- De hoogte van je tafel is afhankelijk van je armen. Als je je armen laat hangen moet je ellenboog zo hoog zijn als het tafelblad. Merk je dat je je armen niet in een 90 graden hoek kunt houden of dat je schouders omhoog gaan als je dat doet? Dan staat je tafel te hoog. Je kunt in dat geval je stoel hoger zetten en een voetenbankje onder je bureau zetten. Je kunt natuurlijk ook je tafel lager zetten als dat mogelijk is.
- Zorg dat je ongeveer 1 armlengte (gestrekt arm) van je monitor af zit.
Tip: In de meeste gevallen zijn monitoren te laag. De hoogte van een monitorvoet is namelijk de afgelopen jaren niet veranderd. Wat wel veranderd is is dat er nu geen computer meer onder je monitor staat. Je kunt dit probleem oplossen door een andere monitor voet te halen of door een of twee pakken printpapier onder je monitor te zetten.
Voorbeeld thuiswerkplekken
Thuiswerkplekken zijn er in tientallen soorten en maten. Van super klassiek tot heel minimalistisch. Ter inspiratie een aantal verschillende stijlen en hun voor en nadelen.
Werkplek aan de keukentafel

Dit is helaas zoals half Nederland een “thuiskantoor” ziet. Gewoon lekker aan de keukentafel. Misschien leuk voor een paar uurtjes maar zonder toetsenbord, muis en monitor krijg je binnen no time overal last van. Thuis werken? Doen! Op deze manier alleen liever niet.
Kleine thuiswerkplek
Een thuiswerkplek hoeft niet veel ruimte in te nemen. Ook een kleinere thuiswerkplek kan elegant zijn. Deze dame heeft een metalen frame met klein tafelblad. Haar stoel is een vitra eams exemplaar, zeer stijlvol. De monitor zit op de juiste hoogte. Het bureau zal niet meer dan 120cm breed zijn. De hele opstelling neemt hooguit 2m2 in beslag.
Werkplek met curved monitor

Voor de serieuzere thuiswerker zijn er curved monitoren beschikbaar. Behalve dat het er tof uit ziet zijn er niet echt veel voordelen van de kromming in het scherm. Wel is het prettig dat je maar 1 monitor nodig hebt en de ruimte van 2 monitoren krijgt. Voor gamers schijnt het wel zo te zijn dat je een meer panoramisch beeld krijgt waardoor je meer je game in gezogen wordt.
Minimalistische werkplek met opslagruimte
Opslagruimte in je thuis kantoor, maar dan op een elegante manier, simpelweg door wat planken boven je bureau op te hangen. Dit thuiskantoor heeft alle voordelen die je zou willen.Er is een bureaulampje aanwezig voor extra verlichting, er zit een raam links van de werkplek en het bureau is netjes leeg en opgeruimd. Door de retro stoel ziet het geheel er ook nog eens elegant uit.
laptop als tweede scherm

Als je thuis maar 1 monitor hebt kun je natuurlijk je laptopscherm en een extra monitor samen als 2 schermen gebruiken. De beste manier om dit te doen is je laptop naast de monitor te zetten in plaats van er onder. Zo hoef je namelijk niet steeds naar beneden te kijken om op je tweede scherm te turen. Er zijn erg elegante laptop stands beschikbaar.
Werkplek met telefoon lader

Deze elegante werkplek houd ook rekening met het opladen van een mobiele telefoon. Dat is prettig, zeker als je de halve dag aan het bellen bent (je kunt immers niet even naar je collega’s lopen om iets te vragen). Zelf heb ik een QI draadloze lader gekocht waar ik zowel mijn oortjes als mijn telefoon op kan laden.
Het nadeel van deze werkplek is het raam dat direct achter de computer zit. Dit zorgt er voor dat je constant tegen het licht in kijkt. Dit kan extra vermoeiend zijn. Gelukkig kunnen in dit geval de gordijnen dicht.
Thuiswerkplek met uitzicht

Een prachtige werkplek met mooi uitzicht? Let wel op dat het niet teveel afleid. Bovenstaande werkplek zou ik persoonlijk niet in kunnen werken, met zo’n uitzicht krijg je toch niets meer gedaan?
Tips voor het inrichten van je werkplek
Voldoende licht
Zorg dat je een raam links of rechts van je werkplek hebt. Zo krijg je geen reflectie in je scherm en hoef je ook niet constant tegen het licht in te kijken. Wel krijg je op deze manier nog wat natuurlijk licht.
Een goed verlichte werkplek zorgt er voor dat je minder vermoeid wordt. Daarbij kun je zien als het lekker weer wordt zodat je even een rondje kunt lopen.
Ruimte voor je spullen
Je hebt de mogelijkheid om je spullen in een bureaula te doen maar je kunt ook een kastje boven je bureau hangen. Ikea heeft mooie hangkasten in bijna ieder denkbaar formaat.
Geen afleiding
De clean desk policy die veel kantoren hanteren is niet voor niets. Zorg dat je aan het eind van de werkdag je hele bureau opgeruimd hebt zodat er niets is wat je kan afleiden.
Kabelmanagement
Loshangende kabels zijn hinderlijk en lelijk, Je kunt een setje kabelhouders kopen en aan je bureau plakken. Op die manier hoef je je nooit meer zorgen te maken over kabels die achter je bureau vallen of los liggen.
Planten en andere accessoires
Een plantje is best een goed idee. Zo heb je toch een klein beetje natuur om je heen tijdens het werken. Daarbij weet je dat als je plant dood gaat jij waarschijnlijk ook iets te kort komt. Ik had vroeger bijvoorbeeld een werkplek die veel te donker was. Mijn planten gingen steeds dood. Nu heb ik een veel lichtere werkplek. Prettiger voor mij en voor mijn plantjes.
De ruimte in je huis
Het is handig om een aparte werkruimte in je huis in te richten. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk. Zorg in elk geval dat je een apart deel van een kamer hebt. Zo kun je ook thuis werk en prive gescheiden houden.
Let op dat je niet je lunch op je werkplek nuttigt maar daar voor naar de keukentafel gaat. Ook wil je liever niet je bed kunnen zien tijdens het werken. Onbewust geeft dit namelijk verkeerde signalen aan je brein.