Strak gestucte muren in een handomdraai

Een van de laatste stappen bij het verbouwen van je woning is het stucen van de wanden. De klus waar je in een klap het resultaat van je verbouwing gaat zien.

Stucen van een muur vereist zorgvuldige voorbereiding en uitvoering. Het proces omvat het aanbrengen van meerdere lagen pleister, schuren voor gladheid, en afwerking met primer en verf. Geduld en precisie zijn essentieel om een professioneel resultaat te bereiken.

Je wanden glad krijgen zal een groot verschil maken in de uitstraling van je woning. In het stappenplan lees je hoe een professional de meest gladde muren krijgt. Na het lezen van het stappenplan kun je zelf bepalen of je de klus uitbesteed of zelf aan de slag gaat.

Benodigdheden voor het stucen

 1. Voorstrijkmiddel: Dit smeer je op de muur voordat je gaat stucen. Het zorgt er voor dat de hechting goed is en dat de ondergrond minder zuigt.
 2. Pleistermix (gipspleister of cementpleister): Dit is het basismateriaal dat wordt gebruikt om de muur te stucen. Kies tussen gipspleister voor binnenmuren en cementpleister voor buitenmuren.
  • Let op: Koop hoogwaardige pleistermix van een betrouwbaar merk voor een beter resultaat. mp75 van knauf geeft een goed resultaat.
 3. Water: Dit wordt toegevoegd aan de pleistermix om de juiste consistentie te bereiken.
  • Let op: Zorg voor schoon en helder leiding water zonder verontreinigingen.
 4. Een grote emmer: Om de pleistermix te mengen.
  • Let op: Zorg voor een schone emmer zonder resten van andere materialen. Een witte emmer is beter omdat zwart kan afgeven.
 5. Pleisterspaan, spacmes, pleisterbord en pleistertroffel: Hiermee breng je de pleister op de muur aan en strijk je het glad.
  • Let op: Kies een spaan en troffel van goede kwaliteit met een comfortabel handvat.
 6. Meetlint: Voor het meten van de muuroppervlakte en het bepalen van de benodigde hoeveelheid pleister.
  • Let op: Kies een meetlint dat nauwkeurig is en gemakkelijk af te lezen.
 7. afplak tape: Om aangrenzende gebieden af te plakken en te beschermen tegen pleister.
  • Let op: Kies tape dat geen resten achterlaat, niet scheurt bij het verwijderen en gemakkelijk te verwijderen is.
 8. Beschermende kleding (overall, handschoenen, veiligheidsbril, mondmasker): Om jezelf te beschermen tegen pleisterstof en mogelijke spatten.
  • Let op: Zorg ervoor dat de kleding goed past en comfortabel is om in te werken.
 9. Afplaktape: Voor het nauwkeurig afplakken van randen en gebieden die niet gestuct moeten worden.
  • Let op: Kies afplaktape die geschikt is voor schilderwerk en eenvoudig te verwijderen is zonder schade.
 10. Schuurpapier (korrel 120-150): Voor het schuren van gedroogde pleisterlagen om oneffenheden glad te maken.
  • Let op: Kies schuurpapier met de juiste korrelgrootte voor het beoogde schuurwerk.

Stucwerk

 1. Maak de muren schoon

  Verwijder eventueel behang, stof de muren af met stoffer of met een bezem en zorg dat de muren vetvrij zijn. Oud stucwerk dat los zit moet ook verwijderd worden voordat je aan de slag gaat.
  Dit is een belangrijke stap. Bereid je de muur niet goed voor dan kan het nieuwe stucwerk afbrokkelen of niet goed hechten.
  Oude plafonds kun je verwijderen en nieuwe gipsplaten monteren. Hoe je dat doet lees je hier. Gebruik stucplaten in plaats van gipsplaten zodat je geen voorstrijk hoeft aan te brengen.

 2. Voorstrijk aanbrengen

  Voorstrijk, stuc-primer of grondeermiddel zorgt er voor dat de ondergrond niet teveel zuigt en dat het stucwerk goed hecht op de muur. Voorstrijk uitsmeren is vrij simpel. Met een grote roller kan het aangebracht worden. De randen doe je met een kwast. Het duurt ongeveer een halve dag om het middel te laten drogen.

 3. Randen en scheuren tapen

  Randen van gipsplaten en scheuren die in de muur zitten beplak je met gaasband. Zelfklevend gaasband werkt het makkelijkst. Je brengt het aan op de naad of scheur en zet het band vervolgens vast door er stucwerk overheen aan te brengen.
  Het gaasband scheuren gaat het makkelijkst door het aan te brengen, je spatel op het band te zetten waar het moet scheuren en de rol met gaasband een ruk te geven terwijl je het gaasband met de spatel tegenhoud. Waar je spatel zit zal het gaasband scheuren.
  Je kunt al het gaasband in een keer aanbrengen, daarna gips mengen en het band vastzetten met stuc.

 4. Gips mengen

  Neem een grote (bij voorkeur witte) mengkuip en vul deze met water. Op de zak staat hoeveel water je nodig hebt en hoeveel gips je nodig hebt voor het formaat van je muur. Als vuistregel kun je 10kg gips per m2 aanhouden. Knauf Goldband of MP75 machinegips is meestal prima. MP75 is machinegips maar kan ook handmatig verwerkt worden. Het is de standaard voor de bouw.
  Vul je emmer met de juiste hoeveelheid water. Doe het gips bij de emmer en wacht minimaal 5 minuten. Zo kan het gips vast water opnemen en heb je geen klontjes in je gips. Wacht je niet? Dan zal het eindresultaat minder strak worden.
  Nadat je even gewacht hebt kun je het mixen. Dit doe je met een gips mixer of met een mix opzetstuk voor je boormachine.

 5. Stuc aanbrengen

  Begin altijd bij de plafonds. Je werkt met het stucen in principe van boven naar beneden. Anders zit je strak gestucte muur onder het gips.
  Stuc breng je aan met een stucbord en een spaan. Doe twee scheppen gips op je stucbord, ga op je ladder staan en smeer met je spaan het gips op het plafond of op de muur. Herhaal tot je overal een laag stuc hebt. Het helpt om er voor te zorgen dat het al zo egaal mogelijk is. Het hoeft echter niet super strak te zijn. Wel moet je redelijk doorwerken, anders is het gips hard voordat je klaar bent.

 6. Reien

  Nadat je muur of plafond van stuc voorzien is ga je deze reien. Met het reien zorg je er voor dat de muur recht wordt. Je haalt dus de hobbels er uit. Dit doe je met een rei.
  Begin in een hoek en werk vanaf de buitenkant naar binnen toe. Je zet de rei op de muur en schraapt de bovenste laag van het stucwerk er af. Als je merkt dat er te weinig stuc ergens zit dan smeer je nog wat extra stuc op dat deel van de muur of plafond.

 7. Messen

  Als de muur recht is en redelijk hard begint te worden kun je aan de slag met het messen. Bij het messen ga je de muur glad maken. De muur is dus al recht, kleinere oneffenheden kun je in deze stap verwijderen.

  Bij het messen schraap je met een groot mes de bovenste laag van het stuc er af. Hierdoor houd je een flink strakke muur over. Delen waar krassen of kleine oneffenheden in zitten vul je met het mes en schraap je vervolgens weer vlak.

 8. Sponzen

  Met een spons schuur je de toplaag van het stucwerk nat. Dit zorgt er voor dat je een papperig laagje op het stucwerk krijgt. Dit papperige laagje gebruik je bij het afspacken

 9. Afspacken

  Afspacken is vergelijkbaar met messen. Je gebruikt het papperige laagje om de muur helemaal glad te krijgen. Eventuele kleine oneffenheden kun je vullen met het papje dat je gecreeerd hebt. Zo krijg je een strak en glad eindresultaat zonder korreltjes.

 10. Finish aanbrengen

  Eventueel kun je finish aanbrengen. Dit is vergelijkbaar spul als het laagje dat je krijgt van het sponzen. De maximale laagdikte is 3mm. Het is makkelijk schuurbaar en zeer glad. Je brengt het het makkelijkst aan met een groot spackmes van zo’n 30-40cm. Zelf gebruik ik knauf super finish.

Stucwerk jaren 30 woning

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Jaren 30 woningen hebben vaak een amsterdamse plint op het plafond. Dit is een rand, meestal 12-15cm die rondom op het plafond zit. De plint is ongeveer 1 cm dik. Deze maak je nadat de wanden gestuct zijn. Je begint met het aanbrengen van een stucstop profiel, een metalen profiel van 10mm dik op de rand.

Vervolgens breng je stuc aan, zoals je dat bij een muur ook zou doen. Eerst Reien, dan messen, dan sponzen, afspacken en eventueel finish aanbrengen.

Ornementen zoals bij de lamp breng je later aan. Deze koop je los in de winkel. Het zijn stuc gietsels. Je plakt ze vast met stuc of met montagekit. Vervolgens schilder je er overheen.

Stucwerk laten drogen

Stucwerk droogt onder de juiste omstandigheden 1mm per dag. Een normale laagdikte is 1 cm en duurt dus 10 dagen. Bij oudere woningen waar de muren niet helemaal recht waren kan het stucwerk soms enkele centimeters dik zijn en kan het drogen tot een maand duren.

Het stucwerk moet normaal drogen. Het huis extreem warm stoken kan voor te snelle droging zorgen. Dan kunnen er scheuren ontstaan in het stucwerk.

Voor de beste droging zorg je voor goede ventilatie, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Zo heeft het vocht dat uit het stucwerk verdampt een manier om uit het huis te verdwijnen.

De ideale temperatuur voor stucwerk om te drogen is 20 graden. Je kunt in huis een hygrometer zetten om te kijken wat de luchtvochtigheid is. Als je huis net gestuct is zal de luchtvochtigheid boven de 90% zitten. Een normale luchtvochtigheid voor een woning is 40-60%.

Droog stucwerk zal lichter opdrogen. Als het stucwerk nog nat is is het grijs. Zodra het droog is wordt het wit of heel licht grijs. Je kunt ook een vochtmeter kopen om in de muur te prikken en het vochtpercentage te meten.

Stucwerk schilderen

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Als het stucwerk droog is kan het geschilderd worden. Dit kan op verschillende manieren.

 1. Schilderen met kwast. Traditioneel worden gestucte woningen met een blokkwast geschilderd. Dit is echter tijdrovend en laat vaak strepen achter. Het kan bij restauratiewerk van oudere woningen een optie zijn maar schilderen met een blokkwast wordt eigenlijk niet meer gedaan
 2. Schilderen met een roller. Dit is een makkelijke en snelle manier om schilderwerk te doen. Met een of twee dagen kan een hele verdieping gewit worden. Op nieuw stucwerk is een laag vaak voldoende. Het nadeel is dat bij het rollen banen zichtbaar kunnen zijn. Voor nieuw stucwerk is dat zonde. Stucen is een forse investering. Om vervolgens banen over het stucwerk te zien is jammer.
 3. Spuiten. Tegenwoordig wordt veel stucwerk gespoten met een airless verfspuit. Deze verfspuit werkt vergelijkbaar als een hogedrukspuit en zuigt de verf direct uit de emmer op. Er komt dus vrijwel geen lucht bij kijken. Het voordeel van dit systeem is dat het snel gaat en als het goed gedaan wordt volledig streeploos is. Het nadeel is dat er een stuk meer afgeplakt moet worden.

Veel voorkomende problemen en oplossingen

Stucwerk laat los. De ondergrond was niet goed genoeg. Het kan zijn dat het oude stucwerk achter het nieuwe stucwerk loslaat door het nieuwe gewicht of dat het nieuwe stucwerk niet goed hecht op de ondergrond. Stucwerk verwijderen en opnieuw aanbrengen is de enige oplossing.

Stucwerk schimmel. Schimmel krijg je meestal als het stucwerk niet goed droog is. Oplossing: Extra ramen open zetten of als het stucwerk al droog is behandelen met schimmelreiniger

Stucwerk droogt niet. Stucwerk droogt vanzelf, geduld is een schone zaak. Als de woning te koud is droogt het stucwerk erg langzaam. Een extra raam openzetten kan helpen. Ook kun je een elektrische kachel neerzetten om de temperatuur wat hoger te krijgen. Tot slot kan het lijken alsof de muur nat is terwijl deze eigenlijk al droog is. Een vochtmeter kan helpen bij het bepalen of de muur echt nog nat is. Daarbij drogen buitenmuren langzamer dan binnenmuren omdat deze sowieso kouder en vochtiger zijn.

Stucwerk droogt geel op. Meestal komt dit doordat de muur verontreinigd was. Dit is bijvoorbeeld op plekken waar een schoorsteen zat of bij de keuken. Het beste is om een primer te gebruiken voor roet en nicotinevlekken voordat het stucwerk geschilderd wordt.

Stucwerk droogt vlekkerig op. Dit zie je vooral bij buitenmuren, deze drogen langzamer dan binnenmuren. Stucwerkt droogt zelden 100% egaal op. Er zal dus altijd nog een laag latex op moeten om een afgewerkt resultaat te krijgen.

Stucwerk scheurt. Dit kan komen omdat een woning gaat zetten of omdat het stucwerk te snel droogt. De oplossing is om de scheur iets open te werken en te vullen. Bij grotere scheuren kan eventueel gaas aangebracht worden voor extra stevigheid. Meestal scheurt stucwerk bij nieuwbouwhuizen na 1 of 2 jaar in de hoeken. Dan kan het geheel nog eens nagelopen worden om de scheurtjes te vullen en gesaust worden.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder