Schoorsteen (schouw) in woonkamer zelf slopen

In mijn jaren 30 woning was ooit een vrij lelijke schoorsteen gezet. Deze moest er uit om plaats te maken voor een ander exemplaar. Na het verwijderen van een draagmuur was ook de schoorsteen wel te doen.

Het verwijderen van de schoorsteen doe je door te controleren of de schoorsteen dragend is, checken of je een vergunning nodig hebt, stempelen om er voor te zorgen dat wat er op de schoorsteen staat niet naar beneden valt, slopen en het puin af te voeren.

Benieuwd hoe jij de schoorsteen kunt verwijderen? Lees het stappenplan en let goed op de regels zodat je zeker weet dat je geen gezeur achteraf hebt.

Stappenplan schoorsteen verwijderen:

Benodigdheden:

 • Boorhamer, ik heb een Makita DHR202Z gekocht. Je gaat wel vrij rap door de accu’s heen. Ik heb zelf 5 accu’s en dat was geen overdreve luxe
 • Hamer. Soms is het fijn om met een beiteltje even wat weg te kunnen tikken. Een sloophamer heb ik niet gebruikt maar zou wel kunnen.
 • Beitels. Ik heb een uiterst prettig beitelsetje van de toolstation. Het heet Roughneck steen koudbeitelset 3-delig
 • Puinzakken. Die van de action scheuren vrij snel maar zijn wel goedkoop. Doe ze dus niet te vol.
 • Puincontainer. Als je het vuil niet kwijt kunt is een container handig. Bij mij paste alles in een 3 kuub container.
 • Schep. Om het puin op te ruimen is een schep prettig. Je kunt een betonschop nemen maar een bats werkt ook.
 • Bouwstempels. Is je schoorsteen dragend dan zul je wat er bovenop staat met schroefstempels moeten ondersteunen. Je kunt bouwstempels huren bij de bouwmarkt of boels, je kunt ze ook op marktplaats kopen. 20 euro per stuk is een redelijke prijs. Let er op dat ze lang genoeg zijn. Fatsoenlijke nieuwe schroefstempels zijn ongeveer 80 euro per stuk.

Benodigde tijd: 1 dag

 1. Voorbereiding

  Check bij de gemeente of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Als de schoorsteen onderdeel is van de (dragende) constructie van de woning is het verplicht om de vergunning aan te vragen. Het is handig om de bouwtekeningen te laten zien. Check meteen ook even hoe veel puin je mag brengen bij de milieu straat. Er komt verassend veel puin van een schoorsteen.

 2. Constructieberekening

  Als je schoorsteen dragend is heb je een constructieberekening nodig. Mogelijk zijn er dragende balken die op de schoorsteen rusten. Een constructeur kan voor je uitrekenen wat er voor aanpassingen gemaakt moeten worden aan de draagconstructie om er voor te zorgen dat het huis niet instort.

 3. Stempelen

  Als je gaat slopen en de schoorsteen is dragend dan zul je ook moeten stempelen. Bouwstempels ondersteunen de balken die eerst op de schoorsteen lagen. Elke balk die op de schoorsteen ligt zal ondersteund moeten worden. Je zet de bouwstempels onder de balk en schroeft ze omhoog tot de balk op de bouwstempel ligt in plaats van op de schoorsteen.

  De stempels zet je op houten balken. Ik had nog een balk liggen van 20x15cm en 80cm lang. Die heb ik op de grond geschroeft. Zo spreid je het gewicht wat beter, anders heb je kans dat je de stempel zo door je vloer drukt. Daarbij kun je de stempel vastschroeven op de balk zodat je zeker weet dat deze nergens heen gaat. Door de bovenkant van de stempel(s) kun je eventueel ook nog een schroef of een spijker zetten.

 4. Slopen

  Het slopen is vrij eenvoudig. Je neemt je boorhamer, haalt van boven naar beneden de stenen een voor een er uit. Het makkelijkst is om tussen de stenen, op de voeg, de stenen los te werken, dan kun je ze er vervolgens zo uit pakken.

 5. Binnenpijp verwijderen

  Het kan zijn dat het rookkanaal gewoon een gat is, het kan ook zijn dat er een binnenpijp in je schoorsteen zit. Als je schoorsteen al iets ouder is heb je kans dat de binnenpijp van asbest is. Je kunt daar een asbest saneringsbedrijf voor bellen. Ik heb de asbest pijp er zelf uit gehaald. het is belangrijk dat je beschermende kleding aan doet.

  Met de plantenspuit kun je de pijp goed nat houden. Asbest is opzich niet gevaarlijk als je er niet in boort of zaagt. Zorg dus dat het heel is. Als je er in boort of zaagt komt er stof vrij en het is juist het stof dat slecht is. Doe een mondmasker op, draag handschoenen en houd alles goed nat. Bij de gemeente kun je speciale zakken ophalen om de pijp in af te voeren. Bij mijn gemeente kon dat gewoon bij de milieustraat.

 6. Vuil afvoeren

  Het verwijderen van de schoorsteen geeft een hoop puin. Dit moet je afvoeren. In sommige gevallen kan je constructeur vertellen hoeveel puin het ongeveer zal worden. Ik heb de schoorsteen alleen op de benedenverdieping verwijderd. Dit gaf ongeveer 2-3 kuub puin.

Afwerking gesloopte schoorsteen

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Nu je schoorsteen er uit is is het tijd om de boel weer netjes te maken. In sommige gevallen wil je misschien een nieuwe schoorsteen neerzetten, daar heb ik voor gekozen. In een ander artikel vind je daar meer informatie over.

In andere gevallen wil je de schoorsteen juist weg hebben omdat je meer ruimte in de woonkamer wil creeren.

Als je de schoorsteen op de bovenverdieping en op het dak laat zitten kan het verstandig zijn om hier een frame onder te zetten. De constructeur kan helpen een degelijk plan te maken om er voor te zorgen dat de schoorsteen niet naar beneden komt zetten. In sommige gevallen is ondersteuning niet nodig, bijvoorbeeld omdat de schoorsteen rust op de vloer van de bovenverdieping en vertand gemetseld is.

Stucen na het verwijderen van de schoorsteen

Als de schoorsteen weg is zul je een deel van de muur zien. In sommige gevallen is wat metselwerk nodig omdat de muur niet helemaal heel meer is. Scheuren achter schoorstenen zijn door de temperaturen vrij gebruikelijk.

Je kunt de voeg wat uithakken en met een spiraal anker weer verstevigen. Dit zorgt er voor dat de scheur gestabiliseerd is en niet verder zal gaan. Je zet de spiraal ankers vast met een lijmanker.

Na de reparatiewerkzaamheden kun je de muur (Laten) stucen.

Hoe kom je er achter of je schoorsteen dragend is?

Als de schoorsteen later in het huis geplaatst is is deze over het algemeen niet dragend maar los tegen de muur gezet.

Op de bouwtekeningen kun je zien of er gearceerde delen op de schoorsteen rusten. Dat is een teken dat de schoorsteen dragend is.

Kijk of de balken of platen die de bovenverdieping dragen rusten op de schoorsteen. Is dat het geval? Dan is de schoorsteen dragend.

Vergunning voor het slopen van de schoorsteen

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Er zijn wat situaties waarin je een vergunning nodig hebt. Een vergunning vraag je bij de gemeente aan. Je kunt bellen naar je gemeente om te informeren. Als je een constructieberekening laat maken dan kan je constructeur het vaak ook vertellen.

 1. Sloopvergunning. Bij het slopen waar meer dan 10m3 puin vrij komt heb je een sloopvergunning nodig. Als er asbest aanwezig is moet je sowieso een sloopmelding doen bij de gemeente.
 2. Omgevingsvergunning. Dit is afhankelijk van de werkzaamheden. Een omgevingsvergunning is voor het bouwen of verbouwen van een woning.
 3. Bouwvergunning. Als je iets aan de dragende constructie van het huis gaat aanpassen heb je een bouwvergunning nodig. Om deze vergunning te krijgen zul je een constructieberekening moeten laten maken. Voor de constructieberekening heb je de constructietekening nodig.

Vergunningsvrij een schoorsteen verwijderen kan in sommige gevallen. Als er geen asbest aanwezig is en de schoorsteen is niet dragend en er komt minder dan 10m3 puin vrij dan zou je in principe zonder vergunning de schoorsteen kunnen slopen.

Subsidie schoorsteen verwijderen

Of je subsidie krijgt voor een schoorsteen verwijderen is afhankelijk van je gemeente. Utrecht begon met de subsidies omdat de houtrook die door het stoken wordt veroorzaakt voor hinder en milieuschade kan zorgen.

Vooral bij open haarden komt veel fijnstof vrij. Bij moderne hout of palletkachels is dit een stuk minder. Deze branden vaak heter en hebben een naverbranding waarbij de rookgassen tot wel 95% kunnen afnemen.

Er zijn organisaties die pleiten voor een landelijke subsidieregeling om houtkachels en daarbij ook de schoorstenen te verwijderen maar dat voor nu is dat nog niet aan de orde.

Wat kun je zelf en wat laat je doen?

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Het aanvragen van vergunningen kun je makkelijk zelf doen. Weet je niet wat je nodig hebt? Bel dan je gemeente en vraag het

Wel heb je soms een constructieberekening nodig, dat moet je laten doen. Een constructeur heeft software waarmee de berekening gemaakt wordt. Daarbij heeft een constructeur bouwkunde of civiele techniek gestudeerd.

Het weghakken van de schoorsteen kun je ook makkelijk zelf doen, zeker als het geen dragende schoorsteen is. Bij mij was de schoorsteen wel dragend maar heb ik er een nieuwe schoorsteen onder gezet. Dat is ook goed te doen. Is je schoorsteen dragend en moet er een constructie gemaakt worden om er voor te zorgen dat er niets instort? Dan is het handig om minimaal een dagje hulp te hebben van een aannemer of klusjesman. Voornamelijk omdat de constructiebalken die de boel moeten verstevigen vaak erg zwaar zijn.

Bak huren of zelf wegbrengen? deze keuze is aan jou. Een 3 kuub container kost bij mij in de regio 140 euro. Daar mag alleen schoon puin in. De container is lekker makkelijk. Met je kruiwagen kiep je zo alles er in. Je kunt ook alles in puinzakken doen en naar de milieustraat brengen. Let er op dat je verschillende tripjes maakt. Je mag namelijk niet heel veel puin in je auto meenemen voordat deze overbeladen is.

Asbest kachelpijp verwijderen. Hier moet je een melding van maken bij de gemeente. Een vergunning is niet altijd nodig. Een asbest bedrijf inschakelen is alleen verplicht als het om meer dan 35m2 gaat. Asbest verwijderen lijkt heel spannend maar dat valt eigenlijk wel mee. Zorg dat je het goed nat houd en dat je het heel laat. Draag handschoentjes, een mondmasker en haal bij de gemeente speciale asbest zakken om alles in af te voeren.

Veelgestelde vragen

Moet ik een vergunning aanvragen om een schoorsteen te verwijderen?

In sommige gevallen is een vergunning vereist, vooral als de schoorsteen dragend is of als er asbest aanwezig is. Neem contact op met je gemeente om de specifieke regels en vereisten te achterhalen.

Hoe bepaal ik of mijn schoorsteen dragend is?

Controleer of er gearceerde delen op de schoorsteen rusten op de bouwtekeningen. Daarnaast kun je kijken of de balken of platen die de bovenverdieping dragen op de schoorsteen rusten. Raadpleeg een bouwkundig ingenieur of aannemer om de dragende aard van de schoorsteen te beoordelen als je twijfelt.

Wat zijn de benodigde materialen en gereedschappen voor het verwijderen van een schoorsteen?

Voor het verwijderen van een schoorsteen kunnen onder andere een boorhamer, hamer, beitels, puinzakken, puincontainer, schep en bouwstempels nodig zijn. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap en de benodigde materialen bij de hand hebt voordat je aan de klus begint.

Moet ik de schoorsteen ondersteunen tijdens het verwijderen?

Als de schoorsteen dragend is, is het belangrijk om de bovenliggende constructie te ondersteunen met behulp van bouwstempels. Plaats de stempels onder de balken die op de schoorsteen rusten voordat je begint met slopen.

Moet ik een asbestsaneringsbedrijf inschakelen als er een asbest kachelpijp aanwezig is?

Bij aanwezigheid van asbest is het raadzaam om een asbestsaneringsbedrijf te raadplegen. Ze kunnen je helpen met het veilig verwijderen van de asbest kachelpijp. Neem contact op met je gemeente voor specifieke richtlijnen en procedures.

Hoe kan ik het verwijderde puin afvoeren?

Het verwijderde puin moet worden afgevoerd naar de daarvoor bestemde locaties, zoals een puincontainer of de milieustraat. Je kunt ervoor kiezen om een container te huren of het puin zelf naar de milieustraat te brengen. Controleer de regels en richtlijnen van jouw gemeente met betrekking tot puinafvoer.

Heb ik professionele hulp nodig bij het verwijderen van een schoorsteen?

Het verwijderen van een schoorsteen kan een complexe taak zijn, vooral als het een dragende schoorsteen betreft. Het is raadzaam om een gekwalificeerde aannemer, bouwkundig ingenieur of specialist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk veilig en correct wordt uitgevoerd.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder