Een plafond met riet is brandgevaarlijk, het is daarom verstandig om het te verwijderen. Ook ik heb onlangs mijn rieten plafond verwijderd. In dit artikel laat ik je weten waar je op let en krijg je een flink aantal handige tips.
Een rieten plafond verwijderen is niet moeilijk maar geeft wel veel vuil. Het is verstandig om het riet te verwijderen als je bijvoorbeeld leidingen door het plafond moet trekken of als het plafond toch al slecht is. Een alternatief is een verlaagd plafond over het originele plafond heen zetten.
Wel of niet het riet verwijderen? Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten en hoe je het aanpakt. Zo kun je zelf de keuze maken of het verstandig is en eventueel zelf met het stappenplan aan de slag gaan.
Stappenplan rieten plafond verwijderen
Benodigdheden voor jezelf:
- Stofmasker. Dit is essentieel, er komt heel veel stof vrij bij het verwijderen van het plafond. Zonder stofmasker zal het absoluut geen leuke klus worden.
- Bril. Een veiligheidsbril die goed werkt in combinatie met je stofmasker is ook vrij essentieel. Ik heb een klein stukje zonder bril verwijderd en had direct allemaal zand en stof in mijn ogen. Let er op dat je een bril hebt die niet beslaat als je je stofmasker op hebt
- Handschoentjes. Het werk is vrij grof, je moet ijzerdraad verwijderen en het riet kan scherp zijn. Als je goede handschoentjes hebt heb je nergens last van. Ik heb de Milwaukee handschoenen met extra snijklasse gekocht en ben daar heel tevreden mee. Veel beter dan de gamma en action handschoentjes die ik eerst droeg.
- Bouwlamp. Dit is optioneel maar als je in het donker moet werken en net alle verlichting er af gehaald hebt is een bouwlamp wel ontzettend fijn. Ik heb een bouwlamp op accu van de Action. Werkt perfect!
Voor het slopen:
- Koevoet. Ik heb zelf van de Toolstation de Roughneck Gorilla koevoet van 60cm gekocht. Deze is niet duur en echt top!
- Hamer. Elke hamer is prima, zolang hij maar zwaar genoeg is. Een sloophamer zou ik niet aanraden want je moet boven je hoofd meppen.
- Ladder. Bij voorkeur een die niet wiebelt. Investeer in een goede ladder, bij voorkeur een van altrex. Vaak is 4 of 5 treden voldoende.
Voor het afvoeren:
- Puinzakken. Deze kun je bij de Action kopen. Doe ze niet te vol want dan scheuren ze of kun je ze niet meer tillen.
- Zeil. Als je iets om je vloer geeft of wat eenvoudiger wil opruimen dan raad ik je aan om een zeil neer te leggen. Het verwijderen van je plafond geeft behoorlijk wat troep. Bij ons waren het zo’n 25 puinzakken voor de voorkamer, achterkamer en gang.
Benodigde tijd: 2 dagen.
- Verwijder alles van je plafond
In veel gevallen zit er over het originele plafond nog een ander plafond. Dit zijn meestal gewoon gipsplaten. Met een koevoet heb je deze vrij snel verwijderd. Ook andere zaken zoals lampen haal je van het plafond af. De gipsplaten voer je gewoon af bij de milieustraat. onder de gipsplaten zit vaak een rachelwerk. Dit zijn de latjes waar de gipsplaten op vast zitten. Deze kun je verwijderen. Als ze nog goed zijn kun je ze bewaren en eventueel voor een volgend project gebruiken
- Maak je ruimte klaar voor een hoop puin
Leg als je het plafond kaal hebt kun je de ruimte afdekken. Ik gebruik een bouwzeil dat net wat groter is dan de kamer. Het puin kun je makkelijk van het zeil af scheppen. Alles wat niet stoffig mag worden doe je een extra zeil overheen. Spullen eerst uit de kamer verwijderen heeft de voorkeur als dat mogelijk is.
- Hamer al het gips los
Het plafond bestaat meestal uit gips, een laag cement en vervolgens het riet dat op het rachelwerk gespijkerd zit. Met een hamer kun je het gips en het cement van het riet af hameren. Dit valt naar beneden waarna je alleen het riet overhoud.
- Doe het puin in zakken
Het is verstandig om het puin op te ruimen voordat je aan het riet begint. Het puin kun je op veel plekken los van het riet inleveren. Bij ons in Leiden moet het puin los van het riet ingeleverd worden. Daarbij is het makkelijker om het puin eerst op te ruimen voordat je verder gaat met troep maken
- Verwijder het ijzerdraad van het riet
Het riet zit vast met een soort ijzerdraad. Het is belangrijk om handschoentjes te dragen, dan kun je het ijzerdraad makkelijk verwijderen. Het ijzerdraad zit om spijkertjes gewonden. Dit kun je simpelweg er vanaf draaien en zo het hele ijzerdraad er uit trekken. Begin aan een kant en werk naar de andere kant, doe steeds een heel stuk ijzerdraad. Op een goed moment valt het riet vanzelf naar beneden. Je hoeft het riet dus in principe niet er uit te trekken. Simpelweg het ijzerdraad verwijderen zou voldoende moeten zijn.
- Riet opruimen
Het riet kun je het makkelijkst bij elkaar scheppen op het zeil. Vervolgens vouw je het zeil op met het riet er in en doe je er een spanband of touw omheen. Je kunt het dan als pakketje zo naar de stort bregnen.
- Verwijder alle spijkertjes of verwijder het rachelwerk
Het plafond is kaal. Nu heb je een keuze. Je kunt alle spijkertjes waar het ijzerdraad mee vast zat verwijderen of je kunt de planken verwijderen. Zelf heb ik de planken laten zitten. Ik gebruik deze om de gipsplaten op vast te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om het rachelwerk opnieuw aan te brengen met verse planken. Het is afhankelijk van je budget, hoe de planken er aan toe zijn en hoeveel zin je hebt om enkele honderden of zelfs duizenden spijkertjes te verwijderen.
Zet een stofmasker op. Er komt ontzettend veel stof vrij bij het verwijderen van het plafond. Ook handschoenen en een veiligheidsbril zijn essentieel voor deze klus.
Lukas
Plafond wel of niet verwijderen
Het is beter voor de brandveiligheid om het plafond wel te verwijderen als er riet in zit. Daarbij zijn plafonds van riet vaak niet in goede staat. Bij het herstellen zal het stucwerk vaak snel weer opnieuw scheuren.
De voornaamste redenen om het plafond er wel uit te halen zijn: | De voornaamste redenen om het plafond er niet uit te halen zijn: |
+ Zicht op wat er onder zit + Ruimte om electra aan te leggen + Ruimte om waterleidingen of afvoeren te controleren op lekkage | – Veel troep – Relatief veel werk |
Alternatieven plafond verwijderen
Heb je geen zin, tijd of geld om het plafond te verwijderen dan kun je het laten zitten en een verlaagd plafond plaatsen. In dat geval zul je een rachelwerk moeten aanbrengen. Dit zijn latten die je op het plafond aanbrengt. Vervolgens kun je daar gipsplaten overheen zetten.
Een groot nadeel van deze methode is dat je plafond een stuk lager zal worden en dat je de kern van het probleem niet hebt opgelost.
Plafond afval afvoeren
Het afval van het plafond kun je in de meeste gemeenten bij de milieustraat brengen. Kijk goed hoeveel afval je mag brengen. In sommige gemeenten ben je beperkt.
Wij hadden ongeveer 25 zakken met puin die zo’n 30kg per stuk waren. 3 tripjes naar de vuilstort was voldoende om alles af te voeren.
Daarbij hadden wij een 120 liter zak gekocht om het riet in te doen. Dit bleek veel te weinig. Uiteindelijk hebben we het riet in een zeil gerold en een spanband hier omheen gedaan. Zo heb je de troep niet in je auto en kun je toch veel meenemen. Voordeel, het maakt niet veel uit hoe groot het pakket wordt, het riet is niet zwaar.
Is het verwijderen van een rieten plafond gevaarlijk?
Op internet is te lezen dat het verwijderen van een rieten plafond door de vlijmscherpe metalen draden gevaarlijk werk is dat aan een specialist overgelaten moet worden. Mijn ervaring is anders. Als je handschoenen aan doet is er niets aan de hand. De draden zijn niet echt scherp, vergelijkbaar met regulier ijzerdraad.
Wel sta je op een trap met een hamer rond te zwaaien, er kan natuurlijk altijd wat mis gaan in zulke situaties. Zorg er voor dat je voldoende beschermende kleding aan hebt, stevige schoenen en eventueel een petje voor stukken puin die naar beneden vallen. Handschoenen, een masker en een veiligheidsbril zijn een absolute must.
Plafond verwijderen uitbesteden.
De enige reden om het verwijderen van een rieten plafond uit te besteden zou wat mij betreft zijn dat je er geen zin in hebt. Het is vrij veel werk, ook best zwaar en je staat een dag met een hamer boven je hoofd te meppen. Een professional zou een normaal plafond er wel in een dag uit moeten hebben. Zorg er voor dat je afspreekt dat hij ook het vuil mee neemt, dat is namelijk het vervelendste deel van de klus.
Veelgestelde vragen:
Een rieten plafond kan brandgevaarlijk zijn en na verloop van tijd verslechteren, waardoor het een onveilige situatie kan creëren. Bovendien kan het verwijderen van een rieten plafond nodig zijn als je bijvoorbeeld leidingen door het plafond moet trekken of als het plafond toch al slecht is.
Het verwijderen van een rieten plafond is niet bijzonder moeilijk, maar het kan wel veel vuil en stof veroorzaken. Het is ook belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril.
Om een rieten plafond te verwijderen heb je onder andere een stofmasker, veiligheidsbril, handschoenen, koevoet, hamer, ladder, puinzakken en een bouwzeil nodig. Een bouwlamp kan ook nuttig zijn als je in het donker moet werken.
Het verwijderen van een rieten plafond kan ongeveer 2 dagen in beslag nemen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het plafond.
Het afval van het plafond kan in de meeste gemeenten bij de milieustraat worden afgevoerd. Let er wel op hoeveel afval je mag brengen. Bij het afvoeren van het afval is het handig om gebruik te maken van puinzakken en een zeil om de troep op te vangen.
Een alternatief voor het verwijderen van een rieten plafond is om een verlaagd plafond over het originele plafond heen te zetten. In dat geval moet je wel een rachelwerk aanbrengen en kan het plafond een stuk lager worden. Het is belangrijk om te beseffen dat dit de kern van het probleem niet oplost.