Grastrimmer keuzehulp

Mijn nieuwe huis heeft een redelijk stuk gras. Niet voldoende voor een zitmaaier, maar wel genoeg dat het best wat werk is om bij te houden. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een grasmaaier en grastrimmer/kantenmaaier.

Bij de aanschaf van een grastrimmer heb je drie opties. Een elektrische 220v trimmer, een accu trimmer of een benzine trimmer. Let bij je aankoop op het vermogen, de ergonomie en het gewicht.

In dit artikel laat ik je de verschillen, voordelen en nadelen van elk type trimmer zien en vertel ik je waar mijn keuze uiteindelijk op gevallen is. Met deze informatie weet jij welke trimmer je het best kunt kopen.

Type grastrimmers

De keuze voor een grastrimmer (ook wel kantenmaaier) hangt af van de grootte van je gazon, het soort vegetatie dat je wilt trimmen, persoonlijke voorkeur, geluidsniveau en onderhoud. Elk type trimmer heeft zijn eigen voor en nadelen. Het is daarom belangrijk dat je een trimmer koopt die past bij je situatie.

Elektrische trimmer

De meest voorkomende trimmers zijn elektrische trimmers. Deze hebben een draad waarmee je ze in het stopcontact doet. De trimmers werken op 220v en hebben daardoor best wat vermogen. Deze trimmers zijn vaak voor huis tuin en keuken gebruik.

Voordelen van elektrische trimmers:

 • Vrij licht. Een elektromotor heeft niet heel veel gewicht
 • Relatief veel vermogen. Geschikt voor middelzware klusjes. Een elektrische trimmer is meestal sterker dan een trimmer op accu, simpelweg omdat er meer stroom beschikbaar is.
 • Vrij stil. Een maaier maakt natuurlijk altijd wat geluid, de lijn is immers het gras aan het maaien, maar de motor maakt niet veel geluid.
 • Goedkoop. Een nieuwe elektrische trimmer is zo’n 30-100 euro. Op marktplaats of bij de kringloop heb je er al een voor 10 euro.
 • Levensduur. Elektrische trimmers met een snoer hebben zo goed als geen onderhoud nodig en gaan heel lang mee.

Nadelen van elektrische trimmers:

 • Het snoer. Dit is absoluut het grootste nadeel. Dikke kans dat je binnen no time vloekend naast je trimmer staat omdat je het snoer door tweeen hebt gemaaid. Los van de kans op een kapot snoer is ook het bereik van een elektrische trimmer kleiner. Je hebt een verlengsnoer nodig en je kunt zo ver van het stopcontact maaien als je verlengsnoer lang is.

Accu trimmer

Een accutrimmer is een goed idee als je niet vast wil zitten aan een stopcontact maar ook niet de herrie van een benzine trimmer wil hebben. Accutrimmers zijn populair bij mensen die vaker met accu gereedschap werken en een trimmer van het merk kunnen kopen waar ze toch al een accu van hebben. Accutrimmers zijn exclusief accu ongeveer 80-200 euro. De accu’s varieren van 50 tot 150 euro per stuk en een lader voor de accu is ongeveer 50-100 euro.

Voordelen accu trimmer:

 • Geen herrie. Accutrimmers zijn net zo stil als elektrische trimmers die aan het stopcontact zitten
 • Bewegingsvrijheid. Je zit niet vast met een snoer aan het stopcontact. Vooral als je een vrijstaand huis of hoekhuis hebt is dit prettig. Je hoeft dan niet constant van stopcontact te wisselen. Ook zit je snoer nooit in de knoop.
 • Soms te gebruiken met de accu’s die je mogelijk al in huis hebt. Ik heb zelf een hoop Makita gereedschap. De accu’s die ik voor de machines heb kunnen ook op een Makita trimmer.

Nadelen accu trimmer

 • Prijs: Accutrimmers zijn vaak een duurdere optie, vooral als je de accu’s en de lader er nog bij moet kopen. Twee accu’s is geen overbodige luxe, bij makita zit je dan al op 150 euro voor de machine, 160 voor twee accu’s en 80 voor een snellader. Dat is bijna 400 euro voor het totaal, een flinke investering dus.
 • Accuduur. Een gemiddelde trimmer doet ongeveer 45 minuten met een accu. Dat is voldoende om een flinke lap gras te maaien, maar na die tijd moet je wel weer opladen. Als je middenin je klus zit is dat vervelend.
 • Kracht. Over het algemeen zijn accu trimmers minder krachtig, een accu heeft vaak 18v, uit het stopcontact komt 220v. Er is dus simpelweg minder kracht uit een accu te halen dan uit een stopcontact.
 • Gewicht. De accu trimmers zijn vaak iets zwaarder dan elektrische trimmers omdat de accu best wat weegt.
 • Duurzaamheid. Duurzaamheid bij elektrische trimmers is een vreemd nadeel maar ik wil het toch graag noemen. Een stopcontact zal er altijd wel blijven, die zijn er immers al ruim 100 jaar. Of het accuplatform dat jij hebt gekozen blijft is nog maar de vraag. Als je accu over 10 of 20 jaar er mee stopt, kun je dan nog een nieuwe kopen?

Benzine trimmer

Een benzine trimmer is een trimmer met een benzinemotortje. Het motortje is meestal tweetakt en is iets kleiner dan de motor van een brommer. Benzine trimmers zijn krachtiger dan elektrische trimmers. Ook maken ze door het motortje ene stuk meer herrie.

Voordelen benzine trimmer

 • Veel krachtiger dan elektrische trimmers. Met een benzinetrimmer kun je met gemak een overwoekerde tuin maaien. Met een elektrische trimmer gaat dat absoluut niet lukken.
 • Gaat een leven lang mee. Benzine gereedschap is over het algemeen gemaakt voor zwaarder en professioneler werk. Je kunt de machines opknappen als ze stuk zijn en onderdelen vervangen. Je kunt een benzine maaier van 40 jaar oud kopen die het nog steeds perfect doet.
 • Niet afhankelijk van stroom. Ook in the middle of nowhere kun je met je benzine maaier aan de slag gaan. Benzine kun je ook makkelijk meenemen in een jerrycan.
 • Goed voor grotere gazons. Zwaarder maaiwerk is geen probleem met een benzine maaier, taai onkruid of wildgroei heb je zo weer netjes.
 • Leuker dan elektrisch. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar met een benzine motor heb je het idee dat je echt werk aan het doen bent. Als je eenmaal een benzine maaier gewend bent voelt een elektrische maaier als speelgoed aan.

Nadelen benzine trimmers

 • Veel herrie. De benzinemotor maakt best veel geluid. Zorg er voor dat je gehoorbescherming draagt bij het maaien. Mogelijk vinden je buren het ook niet zo’n top idee.
 • Gewicht. Omdat de motor op de machine zit is een benzine maaier zwaarder dan een accu maaier of elektrische maaier.
 • Gevaarlijker. Meer kracht dus er kan meer mis gaan. Ook wordt het motortje heet, vooral de uitlaat. Daar kun je je aan branden als je niet oplet.
 • Uitlaatgassen. Een tweetakt motor heeft altijd wat olie in de benzine, deze olie wordt verbrand waardoor je wat rook uit de uitlaat hebt, vooral als de motor nog koud is.

Waar op letten bij de aankoop van een trimmer

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Los van het type trimmer zijn er een paar dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste grastrimmer.

Vermogen: Een hoger vermogen zorgt er voor dat je grastrimmer makkelijker door taai onkruid of hoog, dik gras komt.

 • Bij een elektrische trimmer kijk je meestal naar het wattage. 250w is redelijk standaard. Krachtigere exemplaren hebben ongeveer 500w.
 • Bij een accu trimmer kijk je naar het voltage. Standaarden zijn 18v, 36v. DeWalt heeft zelfs al machines op 54V.
 • Bij een benzine maaier let je op het aantal cc’s van de motor. Dit is de motorinhoud. Een kleine benzine maaier heeft meestal ongeveer 25cc. Grotere zwaardere maaiers hebben tot 60cc motorinhoud.

Maaibreedte: Hoe groter de maaibreedte hoe meer werk er verricht kan worden. De maaibreedte gaat meestal hand in hand met het vermogen van het apparaat. Een normale maaibreedte is ongeveer 30cm. Grotere maaiers hebben 40 of zelfs 50cm maaibreedte. De maaibreedte is de groote van de circel die de grasmaaier kan maaien.

Gewicht: Elektrische maaiers met stekker zijn over het algemeen het lichtst. Toch is een heel lichte maaier niet altijd prettig. Iets gewicht zorgt er voor dat je het apparaat stabieler in je hand hebt liggen.

 • Elektrische maaiers zijn rond de 2kg.
 • Accu maaiers zijn rond de 3 kg
 • Benzine maaiers zijn beschikbaar vanaf 4kg.

Ergonomie. Het is essentieel dat de maaier die je koopt groot genoeg is. Een te kleine maaier zorgt er voor dat je binnen een mum van tijd rugpijn hebt.

Los van de lengte is ook de gewichtsverdeling van belang. Als je veel moeite moet doen om de maaier op de grond te duwen of juist van de grond af te trekken dan is de maaier niet prettig in gebruik.

Sommige maaiers hebben een oog waar een draagkoord doorheen kan. Zo kun je het gewicht om je nek hangen in plaats van alleen tillen.

Voor elke tuin is een andere ideale trimmer

Er zijn een aantal populaire redenen om een grastrimmer te kopen. Hoog gras, een klein gazon of onkruid. Per scenario lees je welke trimmer het makkelijkst zal werken.

Grastrimmer voor hoog gras

Voor hoog gras heb je een krachtigere trimmer nodig. Hoog gras is vaak ook dikker. Hierdoor kom je er met een lichte trimmer lastiger doorheen.

Trim jij je gras dus 1 a 2x per jaar dan is een benzine trimmer of elektrische trimmer krachtig genoeg.

Grastrimmer voor klein gazon

Een klein gazon (minder dan 50m2) kan prima met een lichtere elektrische trimmer of met een accu trimmer. Zeker als je maar aan een kant van het huis een gazon hebt is een elektrische maaier een prima optie.

Heb je aan meer kanten van het huis kleine stukken gras dan is een accu trimmer een prima optie. Voor een klein gazon met weinig onkruid is een benzine maaier natuurlijk prima geschikt maar het is wellicht wat overkill.

Grastrimmer voor onkruid

Heb je veel last van onkruid dan werkt een benzine maaier perfect. Vooral bij dikker onkruid zul je merken dat een benzine maaier veel krachtiger is.

Je zult merken dat je bij het zoeken naar een grastrimmer ook de term bosmaaier veel voorbij ziet komen. Een bosmaaier is een grastrimmer die krachtiger is. Hij is ontworpen voor zwaar maaiwerk en heeft vaak een optie om met messen of zaagbladen te werken. Op die manier kun je ook kleinere boompjes omsnoeien. In principe heb je voor een redelijk normale tuin voldoende aan een grastrimmer.

Veelgestelde vragen over grastrimmers

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen
Wat zijn de verschillende typen grastrimmers?

Er zijn drie typen grastrimmers: elektrische trimmers, accu trimmers en benzine trimmers.

Wat zijn de voordelen van een elektrische trimmer?

Elektrische trimmers zijn relatief licht, krachtig genoeg voor middelzwaar maaiwerk, stil in gebruik en betaalbaar. Ze hebben ook weinig onderhoud nodig en gaan lang mee.

Wat zijn de nadelen van een elektrische trimmer?

Het grootste nadeel is het snoer, dat beperkte bewegingsvrijheid geeft en kapot kan gaan. Het bereik van de trimmer wordt ook beperkt door de lengte van het verlengsnoer.

Wat zijn de voordelen van een accu trimmer?

Accu trimmers zijn stil, bieden bewegingsvrijheid zonder snoer en zijn soms compatibel met andere accu-gereedschappen.

Wat zijn de nadelen van een accu trimmer?

Ze kunnen duurder zijn vanwege de kosten van accu’s en laders, de accuduur is beperkt, ze zijn vaak minder krachtig dan andere opties en de accu’s hebben een beperkte levensduur.

Wat zijn de voordelen van een benzine trimmer?

Benzine trimmers zijn krachtiger dan andere trimmers en kunnen dikker onkruid en grotere oppervlakten aan. Ze zijn duurzaam en onafhankelijk van een stroombron.

Wat zijn de nadelen van een benzine trimmer?

Ze maken meer geluid, zijn zwaarder in gewicht en vereisen meer onderhoud. Ze kunnen ook meer uitlaatgassen produceren.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een grastrimmer?

Let op het vermogen (wattage voor elektrische trimmers, voltage voor accu trimmers en cc voor benzine trimmers), de maaibreedte, het gewicht en de ergonomie voor een comfortabele bediening.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder