Ingredienten
- Runder riblap 800 gr
- snufje zout
- knikker trassie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 30ml sambal oelek
- 1 limoen (jeruk)
- 1 theelepel gula jawa (javaanse suiker)
- 1cm2 assem
- zonnebloemolie
Bereidingswijze
Het vlees:
Kook de riblap 2 uren in water (niet te veel, anders wordt t soep) met een snufje zout.
Haal het vlees uit het water en snijd het in stukken ter grote van je handpalm. Gooi het water niet weg!
Geef vervolgens een paar zachte klappen op het gekookte vlees met een vleeshamer.
Neem een kopje met een bodempje water en voeg daar de assem aan toe. Maak er een papje van en zeef de grotere stukjes eruit (niet weggooien!) Het troebele water dat overblijft gebruik je om het vlees in te marineren.
Frituur het gemarineerde vlees tot het een mooie bruine kleur heeft. Niet te lang frituren! Dan kan het uitdrogen.
Boemboe:
Fruit ui en knoflook in zonnebloemolie.
Doe er een schep sambal oelek bij, hoeveelheid naar smaak. Ik doe zelf 2 eetlepels.
Voeg de trassie, limoen (snijd eerst doormidden), stukjes assem van daarnet en gula jawa toe.
Het gerecht:
Voeg de boemboe en het gefrituurde vlees samen en laat 10 minuten sudderen. Wanneer het te droog wordt, kun je wat van het water waarin je het vlees gekookt hebt erbij doen.