Vintage metalen opbergbak renoveren

De industriele look van metaal spreekt mij al een tijdje aan. Het liefst zou ik alles van metaal willen in het huis. Het gaat niet stuk, is stevig genoeg en is vrij eenvoudig op te knappen. Toen wij enige tijd geleden op zoek waren naar opbergmogelijkheden voor wat spullen ging mijn voorkeur dus ook uit naar metalen fabrieksbakken.

Om metaal roestvrij te krijgen gebruik je een schuurpad, wd40 en een staalborstel. De roest verwijder je soms met een doek en wat wd40. Voor heftigere roest kun je ontroester als brunox of Ranex gebruiken.

De bakken die ik gekozen heb zijn stapelbare magazijnbakken. Ze komen van de kringloop maar op marktplaats kun je ze ook wel vinden. De staat was niet best. Ze waren erg roestig en niet bepaald schoon. In dit artikel lees je hoe je dergelijke bakken weer in nieuwstaat kunt krijgen.

Zoekproces en aanschaf

Als je industriele bakken gaat kopen heb je een paar opties. Je kunt nieuwe “oud gemaakte” bakken kopen bij leenbakker, je kunt nieuwe bakken kopen en deze zelf oud er uit laten zien of je kunt gewoon de echte bakken kopen.

Zelf ben ik voor echte bakken gegaan. Ze gaan al tientallen jaren mee dus ze zullen wel stevig genoeg zijn. Daarbij vertrouw ik de kwaliteit van oude spullen die echt gemaakt zijn voor zwaar werk wat meer.

Wat ik heel belangrijk vond was dat de bakken stapelbaar waren. Bakken die niet stapelbaar zijn zijn hinderlijk. Mocht ik de bakken ooit in de berging willen zetten of voor iets anders gebruiken dan wil ik in elk geval de mogelijkheid hebben om ze op elkaar te zetten.

Tot slot moeten de bakken nu maar ook in de toekomst voldoende beschikbaar zijn. Dat betekend dat het bakken moeten zijn met een standaard maat of van een merk dat er veel geproduceerd heeft in de afgelopen jaren.

Alles bij elkaar kwam ik er achter dat magazijnbakken een standaard maat hebben, al jaren geproduceerd worden en er een merk is dat ze al sinds jaar en dag produceert, namelijk schäfer. Dit waren dus de bakken waar ik naar op zoek ging.

Renoveren van de bakken

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

De bakken hadden nog flink wat liefde nodig voordat ze de kast in konden. Gelukkig is werken met metaal voor mij niet zo’n probleem dus heb ik ze maar gekocht. De bakken zijn overigens niet super goedkoop, ik heb 17,50 per stuk betaald.

 1. Maak de bakken schoon

  Het makkelijkst doe je dit (als je vriendin het toelaat) in de badkamer onder de douche. De bakken hebben jaren lang ergens gelegen. Het is ook meestal niet duidelijk wat er in gezeten heeft dus een grondige poetsbeurt is op zijn plek. Neem wat dreft, een afwasborstel en spuit de bakken met warm water af. Een beetje hetzelfde principe als het wassen van een pan.

  Droog de bakken met een doek waar je niet zo aan gehecht bent af. Het zou namelijk kunnen dat er zo veel troep uit komt dat je de doek niet kunt hergebruiken

 2. Spuit wd40 in de bak

  WD40 werkt prima om oppervlakkige roest te verwijderen. Je kunt je doek gebruiken om de roest weg te poetsen maar een kwast werkt vaak ook prima.

 3. Verwijder hardnekkige roest met een staalborstel of schuurpapiertje

  Gaat de roest er met je borstel niet vanaf? Dan kun je aan de slag gaan met een staalborstel en schuurpapier. Bij mij was de binnenkant prima schoon te maken met een borstel. De onderkant was alleen erg roestig.

  Gebruik schuurpapier dat geschikt is om nat mee te schuren. Meestal is dit zwart. Je kunt het gewoon bij de action kopen in een pak met verschillende grofheden.

  Maak eerst schuurpapiertje nat met wd40, daarna schuur je voorzichtig de roest weg. Uiteraard moet je keuzes maken, of de verf laten zitten of de roest weghalen. Ik heb het grootste gedeelte van de roest weggepoetst, daarbij is een klein beetje van de originele lak verloren gegaan maar zijn mijn bakken wel mooi schoon.

 4. Poets de bakken na met WD40

  Napoetsen met een klein beetje wd40 of met droogsmeerspray op een doek zorgt er voor dat je de roest niet snel weer aan hoeft te pakken. Het laat een beetje vettigheid achter waardoor de roest geen kans meer krijgt.

Bakken klaar maken voor gebruik

Nu de renovatie gelukt is is het tijd om de bakken klaar te maken voor gebruik. Omdat er nog een klein laagje wd40 in de bakken zit om nieuwe roest te voorkomen heb ik er voor gekozen om de binnenkant met bruin inpakpapier te bekleden.

De bekleding maak je eenvoudig door het inpakpapier in te knippen aan de zijkanten. Zo krijg je op de bodem een enkel stuk papier en aan de randen een dubbel stuk. Vervolgens vouw je het er in. Zo zorg je er ook voor dat je spullen niet direct tegen het metaal zitten, dat voorkomt krassen op je spullen.

Tot slot heb ik repen vilt onder de bakken geplakt zodat ik ze de kast in kan schuiven zonder dat deze beschadigd. De bakken blijven nog wel stapelbaar maar zijn hierdoor wat geschikter voor in huis.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder