Type boormachine kiezen

Er zijn tientallen boormachines, schroefmachines of combinatie machines op de markt, veel van deze machines lijken veel op elkaar. Wat welke machine kan en welke je het best kunt kopen lees je in deze vergelijking.

Er zijn vier verschillende type boormachines:

  • Boor/schroefmachines. Geschikt voor gaten boren in hout en schroeven indraaien. Bijvoorbeeld om een kastje mee in elkaar te klussen.
  • Klopboor/schroefmachines. Geschikt voor boren in steen of beton en schroeven indraaien. Bijvoorbeeld om een schilderij mee op te hangen aan een betonnen muur
  • Slagschroevendraaiers. Geschikt voor schroeven en moeren los en vast maken. Bijvoorbeeld om wielmoeren los te maken.
  • Boorhamers. Geschikt als kango om beton op te breken of als boor voor beton. Bijvoorbeeld om in een betonnen vloer grote gaten te boren

Welke boormachine je nodig hebt is afhankelijk van je budget, wensen en wat je er mee wil doen. Na het lezen van dit artikel weet je sowieso welke boormachine het best bij je wensen past.

Type boormachine kiezen

In hoofdlijnen zijn er drie type boormachines waar je uit kunt kiezen. Boormachines die gemaakt zijn om schroeven ergens in te draaien, boormachines die gemaakt zijn om moeren vast te hameren en machines die gebruikt kunnen worden om te schroeven en in steen te boren.

Verschil in techniek per machine type

Hoewel alle machines op elkaar lijken zit er toch een belangrijk verschil tussen de verschillende types. Het belangrijkste verschil zit in de manier van kracht zetten.

Slagschroevendraaier

Een slagschroevendraaier kan klappen uitdelen (hameren) op een circulaire manier. Dit is te vergelijken met een sleutel op een moer zetten en met een hamer op de sleutel slaan. Zo kun je de moer echt strak vast zetten.

De slagschroevendraaier is hierdoor perfect geschikt om schroeven en moeren vast te zetten. Door de kracht van de machine kun je ook grote schroeven makkelijk in hout draaien zonder dat je hoeft voor te boren.

In steen of beton gaan de circulaire klappen je echter niet helpen. Daar heb je een machine voor nodig die juist recht op het beton in beukt.

Klopboor machine

De klopboor kan ook klappen uitdelen maar dan van voor naar achter. Dit is meer te vergelijken met een spijker die je met een hamer in een stuk hout slaat.

Een klopboor machine is perfect om bijvoorbeeld een gat te boren in steen of beton zodat je er een plug in kunt zetten, bijvoorbeeld om een schilderijtje op te hangen.

De klopboor is minder geschikt voor het aandraaien van moeren. De hamer functie helpt je niet en zal er alleen voor zorgen dat je schade maakt aan de moer of schroef.

Boorhamer

Een boorhamer gaat net even wat verder dan een kopboor machine. Een boorhamer werkt technisch behoorlijk anders.

Een combinatie klopboor machine heeft een klop functie. Een boorhamer heeft een hamerfunctie die vergelijkbaar is met een kango en is perfect voor zwaarder boorwerk in beton.

Een gaatje in een betonnen muur boren om een lijstje op te hangen lukt met een klopboor ook nog wel. Zwaarder werk gaat vaak niet.

De boorhamer is niet geschikt voor boren in metaal of hout.

Wil je echter serieuzer in beton boren, bijvoorbeeld om ankers in beton te plaatsen dan kun je beter een boorhamer kopen. Met een boorhamer kun je zelfs bikken en beitelen.

Verschil boorhamer en combihamer

Een combihamer heeft een draaistop, hierdoor kun je hm alleen met de hamerfunctie gebruiken.

Een boorhamer kun je niet gebruiken als beitel.

Schroefmachine

schroefmachines kunnen geen klappen uitdelen. Een schroefmachine kun je het beste vergelijken met een gemotoriseerde schroevendraaier.

Een schroefmachine is wel heel geschikt voor boren in materialen waar je de hamer functie niet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan metaal, hout of kunststof. Ook kun je er net als de klopboor prima schroeven mee indraaien.

Zwaarder schroefwerk is een schroefmachine niet voor geschikt, wederom omdat hij de roterende hamerfunctie niet heeft.

Beste boormachine merk

Welk merk boormachine je kiest is heel erg afhankelijk van wat je al aan gereedschap hebt.

Mocht je al een accu machine hebben van een bepaald merk hebben dan is het verstandig om hetzelfde merk te kiezen. De accu’s zijn vrij prijzig, losse tools zijn dat vaak niet.

Ik heb zelf Makita gereedschap. Ik heb veel onderzoek gedaan naar verschillende tools,

Makita heeft een heel ruim aanbod en scoort in de tools die ik belangrijk vind heel hoog. De klopboor machine is een van de beste machines op de markt, evenals de slagschroevendraaier en boorhamer.

Wil je meer geld uitgeven dan kun je het beste naar Milwaukee tools zoeken. Wil je juist een goedkopere set dan zou je kunnen kijken naar DeWalt. Mijn tip is alleen, blijf weg bij Bosch. De laatste tijd zijn de tools van deze fabrikant naar mijn mening niet meer competitief.

Waar moet je op letten?

Ieder merk heeft andere trucs om je over te halen om een product aan te schaffen. Er zijn echter maar een paar dingen die er echt toe doen. Hier onder een lijst en wat de voor en nadelen zijn van een bepaalde eigenschap.

Voltage

Boormachines werken op een bepaald voltage. Meestal is het van zo’n 10v tot 20v. Hoe hoger het voltage hoe meer kracht de boormachine kan zetten. Uiteraard is de kracht van de motor ook belangrijk maar met 10v is er simpelweg minder beschikbaar.

Een hoger voltage is meestal zwaarder en duurder. Het voordeel is wel dat je machine meer kracht heeft. Je zult dus makkelijker zware klussen kunnen opknappen.

  • De meeste fabrikanten hebben een hobbyisten rage en een professionele range. Soms zijn er ook 3 ranges beschikbaar, bijvoorbeeld een 10v 14v en 18v range.
  • Voor hobby gebruik is 10v of 14v voldoende. Wil je professioneel of regelmatig boren en heb je veel kracht nodig in een boormachine dan is 18v vaak de meest krachtige optie die je hebt.

Naast het voltage heb je ook nog het verschil in Ampere uur (Ah). Voltage is de hoeveelheid stroom die een accu kan leveren. Ah geeft aan hoeveel stroom er in een accu zit. Een 6 Ah accu gaat dus 3x zo lang mee als een 2 Ah accu. Wel is de accu van 2Ah veel lichter en sneller opgeladen.

Type motor

Koolborstels of geen koolborstels. Koolborstels in een machine zorgen er voor dat de motor stroom krijgt. De koolborstels schrapen over de motor en brengen daarmee de stroom over. De borstels kunnen wel slijten waardoor de machine onderhoudsgevoelliger is.

De oplossing is dan een machine met koolborstelloze motor (brushless). Deze machines zijn vrijwel onderhoudsvrij en hebben vaak ook ongeveer 40% meer kracht. Brushless motoren zijn compact en super efficient, helaas ook wel wat duurder.

  • Gebruik je je machine vaak (wekelijks of zelfs dagelijks) dan kun je beter een koolborstelloze machine nemen. Vaak is dit aangegeven door middel van de tekst “brushless” Of de letters “BL”.
  • Gebruik je je machine minder vaak dan kun je best een machine met koolborstels nemen. Ze gaan erg lang mee als je de machine niet dagelijks gebruikt en de machines zijn een stuk goedkoper.

Features

  • Lampje. Het klinkt simpel maar veel moderne boormachines hebben een lampje zodat je kan zien wat je aan het boren bent. Dit is handiger dan je zou denken.
  • Makkelijk te verwisselen boortjes. Vroeger moest je boortjes nog wisselen met een sleutel, zo kon je je boorkop vastdraaien. Tegenwoordig heb je boorkoppen die zonder sleuteltje bediend kunnen worden. Wel zo makkelijk.
  • Aluminium behuizing. Hoe meer delen van aluminium zijn, hoe sterker je machine is. Duurdere machines hebben over het algemeen een langere levensduur omdat belangrijke delen niet van plastic maar vaan metaal zijn.
  • Snellader. Twee accu’s is voor een draadloze boormachine geen overbodige luxe, een slimme, snelle lader is echter ook prettig. Zo kun je na je lunchpauze weer gewoon verder boren.

Klopboor schroefmachine combinatie uitzoeken

Klopboren heb je wederom in veel verschillende soorten en maten. Ik ben groot makita fan en heb mij dus hier in verdiept.

Makita: DHP modellen hebben een klopboor functie. De DDF modellen hebbben dit niet. Wil je dus een klopboor van Makita dan zul je op zoek moeten naar de DHP variant.

ModelType machineGeschikt voor
DHP453 (2016)
Koolborstelmotor
Goedkoop doe het zelf modelsimpele diy projectjes in huis
DHP456/DHP457 (2015)
Koolborstelmotor
Geupdate versie van BHP 452. Iets zwaarder dan de 453Voor de enthousiaste hobbyist of lichte professional
DHP458 (2018)
Koolborstelmotor
Erg zware machine. Geupdate versie van BHP 481Erg zware kombi machine voor continu boren en professioneel gebruik
DHP459 (2017)
Koolborstelmotor
Iets zwaarder dan de DHP456 met meer koppelTussen model voor enthousiaste hobbyist of lichte professional
DHP480 (2013)
Brushless
Zwaarder nog dan een DHP459. Wordt geleverd met handvat Vervangen voor DHP 484Krachtig genoeg om redelijk grote gaten in beton te boren
DHP484 (2017)
Brushless
Vrij zware machine. Vervanger van de DHP 480Krachtig genoeg en met een langere levensduur dan de 480 dankzij metalen tandwielhuis
DHP481 (2016)
Brushless
Extreem zwaar uitgevoerd met hoog koppel. Borstelloze (sterkere) equivalent van de DHP458Zwaar boor werk. Komt met een gigantisch handvat, die heb je ook echt nodig.

Boor schroefmachine combinatie uitzoeken

een boor/schroefmachine is meestal hetzelfde als een klopboor schroefmachine.

Makita heeft bijvoorbeeld een DHP lijn, de dhp heeft een klop functie. Dezelfde machines zijn er ook in een ddf variant. Dat zijn dezelfde machines maar dan zonder klop functie. Meestal zijn ze iets goedkoper, ongeveer 10-20 euro.

Dewalt, milwaukee en bosch doen praktisch hetzelfde.

Slagschroevendraaier uitzoeken

Er zijn drie verschillende type slagschroevendraaiers:

Impulsschroevendraaier

  • Werkt op oliedruk ipv een hamer mechaniek.
  • Minder sterk dan een slagmoerschroevendraaier
  • Veel stiller dan een slagmoerschroevendraaier
  • Iets groter

dts141 is op dit moment de enige beschikbare 18v machine in dit segment. Deze machine is ideaal voor als je ergens aan het werk bent waar je liever niet teveel herrie maakt.

slagmoerschroevendraaier/slagmoersleutel

  • roterende hamer
  • dtd171
  • Met 1/2″ of 1/4″ inch aansluiting (slagmoersleutel)
  • 1/4″ zeskant aansluiting
  • Erg compact

Het enige verschil tussen een slagmoerschroevendraaier en een slagmoersleutel is dat de schroevendraaiers een aansluiting hebben voor een schroef bitje en de sleutels een aansluiting voor een doppenset.

De beste borstelloze 18v makita slagschroevendraaiers zijn:

Modeltype machinegeschikt voor
DTD156 (2019)
Koolborstelmotor
Niet instelbare budget instap machine met koolborstelsGoedkoopste 18v slagschroevendraaier
DTD153 (2017)
Brushless
Niet instelbare slagschroevendraaier met wel veel krachtUiteenlopend schroefwerk, waarbij geen extra functies nodig zijn.
DTD154 (2018)
Brushless
Slagschroevendraaier met meerdere standen en sterke motorGoedkoper alternatief van de DTD171
DTD155 (2018)
Brushless
Hobbymatig gebruik met 2 toerenstandenLichtere en kleinere schroefwerk
DTD171 (2019)
Brushless
Vervanger van de DTD154, Sterkste en meest geavanceerde slagschroevendraaier op de markt. Hij is krachtiger en sneller.Professioneel/dagelijks gebruik, van kleine boutjes tot wielmoeren

Ik zou je de DTD171 aanbevelen, deze heb ik zelf ook gekocht, hij is iets duurder dan de andere machines maar is veel sterker. Ook is hij qua gewicht vergelijkbaar.

boorhamer/combihamer uitzoeken

Boorhamers gebruik je eigenlijk alleen als je serieus gaat klussen, daarom zou ik je ook aanraden om de meest krachtige versie te kopen.

Je hebt keuze uit machines met of zonder stofafzuiging. Werk je buiten dan is stofafzuiging misschien niet nodig. Binnenshuis is het wat mij betreft een must.

Als je gaat shoppen voor een 18v boorhamer op accu heb je maar 1 keuze, dat is de DHR171. Deze machine is krachtig genoeg om grote gaten in beton te boren

Wil je de machine ook gebruiken om te beitelen dan kun je een combihamer aanschaffen. Deze hebben meestal een sds aansluiting voor het lichtere breekwerk

Wil je je machine ook als beitel gebruiken?

Een combihamer kan als boor of als beitel gebruikt worden.

Modeltype machinegeschikt voor
dhr283 en 281
Brushless
Zwaarste combihamers die beschikbaar zijn. De 283 heeft ook een draadloos systeem om automatisch met de accustofzuiger te communiceren. Verder zijn de machines gelijkconstant en regelmatig boorwerk tot 28mm in beton.
DHR242
Brushless
Middelzware combi boorhamer met 2.0 joule slagkracht, Verkrijgbaar met of zonder stofafzuiging. De ZJW variant heeft stofafzuiging, de Z variant heeft geen afzuiging en is 90 euro goedkoper.regelmatig boren tot 24mm zonder afzuiging
DHR182
Brushless
Instap boorhamer met 1.7 joule slagkracht en afzuiging. De machine is ook zonder afzuiging te koop, dan koop je de Z variant. De WJU is met afzuiging en isHobbymatig boren in beton tot 18mmm

Wil je alleen boren in beton?

Voor enkel boren kun je de DHR171 kopen. De machine kan stof afzuigen maar heeft geen geintegreerde opvangbak en zal dus aan een stofzuiger gehangen moeten worden.

Als je een veelzijdige machine wil kun je misschien beter een combihamer kopen.

Veelgestelde vragen

Welke boormachine moet ik kopen?

Voor licht schroefwerk kun je het best een boor of schroefmachine kopen. Zwaar schroefwerk kun je een slagschroevendraaier voor kopen. Wil je zo nu en dan in beton boren dan kun je een combinatie boor kopen. Wil je zwaarder betonboor werk doen dan kun je een combinatiehamer of borhamer kopen. Lees hier alle mogelijkheden.

Welke accu moet ik kopen voor mijn boormachine?

De 18v range van machines is bij makita het meest uitgebreid. 18v geeft ook voldoende kracht. De 18v accu’s kunnen ook in de 36v machines gebruikt worden, dan doe je 2 accu’s er in.

Wat is de beste allround boormachine voor in huis?

Voor hobbymatig gebruik is de combinatie boormachine DHP453 een prima machine. Wil je een zware boormachine dan kun je de DHP481 kopen

Paginainhoud

Lees lekker verder