Makita DJR187Z 18v recipozaag gebruikersreview

Voor het verbouwen van mijn nieuwe woning moest wat grover sloopwerk gedaan worden. Ook moest er behoorlijk wat gezaagd worden wat net te klein was voor een kettingzaag maar te groot voor de decoupeerzaag of cirkelzaag. Daarom besloot ik. de zwaarste recipozaag te kopen in het assortiment van Makita.

De Makita DJR187Z is de koolborstelloze variant van de krachtige DJR186. Met het juiste zaagblad zaag je overal met gemak doorheen. De machine is sterker dan je voor de meeste klussen nodig zal hebben. De brushless motor zorgt er voor dat de machine sterker is en langer kan zagen op een batterij.

Benieuwd naar mijn ervaringen met de DJR187Z? In dit artikel laat ik je weten wat de voordelen en nadelen zijn zodat je voor jezelf kunt bepalen of je dit apparaat ook wil aanschaffen.

In gebruik

Als je de recipozaag er bij pakt valt meteen het forse gewicht op. Een recipozaag is sowieso een vrij zwaar apparaat maar met de 5ah accu weegt hij bijna 4 kg. Daar komt nog bij dat ik de zaag veel gebruik op plekken waar je lastig bij kunt.

Het gewicht zit vooral aan de voorkant. Het handvat zit helemaal achteraan. De tool is dus een stuk beter bruikbaar als je deze met twee handen gebruikt.

Het tweede dat opvalt is de enorme kracht die er in de machine zit. Initieel kocht ik de zaag om haardhout dat net niet in de kachel paste door te zagen. Ik kocht een vrij grof zaagblad voor hout. Toen ik daar mee aan de slag ging merkte ik dat de zaag sterk genoeg was om blokken hout van enkele kilo’s heen en weer te schudden als het blad vast kwam te zitten. Als je het blok met je voet vast zet kun je nogsteeds amper de kracht van de machine tegenhouden, zoveel kracht zit er in.

Als je eenmaal aan het zagen bent gaat het prima. De zaag vliegt door het hout, staal of wat je ook maar aan het zagen bent. Ik merk dat ik de zaag er steeds vaker bij pak, ook voor klussen waar ik eerst een slijptol voor zou pakken.

Waar de zaag echt tot zijn recht komt is bij het zagen van dingen die nog ergens aan vast zitten. Denk bijvoorbeeld aan deurposten die nog vast zitten, draagbalken die nog gemonteerd zitten of het zagen van bakstenen als je een gat in je muur moet maken. Het grovere bouw en sloopwerk gaat dus perfect met de recipozaag. Je werkt ontzettend snel door het ongekende vermogen.

Functies

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

De DJR187 heeft een aantal functies die de goedkopere recipozagen niet hebben. Hij heeft een koolborstelloze motor die wat efficienter is dan de motor met koolborstels uit de DJR186.

Ook heeft de machine een haak waarmee je deze kunt ophangen. Dit is handiger gebleken dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik gebruik de machine vaak terwijl ik op een ladder sta. Met de haak hang je de zaag makkelijk aan je ladder waardoor je je handen vrij hebt.

Je kunt het blad van je recipozaag omdraaien zodat hij naar boven kan zagen.

Lukas

Daarbij heeft de zaag een lampje. Dit is wel prettig als je op wat donkerdere plekken of in donkere hoekjes aan het zagen bent.

De zaag heeft twee standen, stand 1 en 2. De standen bepalen de snelheid waarmee de zaag werkt. Er zit geen versnellingsbak in de machines dus de langzamere stand geeft je niet meer kracht. De snelle stand werkt goed bij hout, de langzame stand werkt goed bij metaal.

Los van de standen heeft de zaag ook een trekker waarmee het toerental bepaald kan worden. Hoe verder je de trekker indrukt hoe sneller hij zal gaan zagen. Het is dus geen aan/uit knop.

Tot slot is de plaat aan de voorkant verstelbaar. Ik heb dit zelf nog niet gebruikt maar het kan handig zijn als je zaagblad bijna op is zodat je een ander deel van je zaagblad gebruikt.

Pluspunten

De DJR187 heeft een hoop pluspunten. Het is fijn dat je altijd voldoende kracht hebt, als het onder het zaagblad past kun je het waarschijnlijk met gemak doorzagen.

Ook de ophangbeugel is een stuk handiger dan ik in eerste instantie had verwacht. Omdat de machine zo zwaar is is het prettig om hem even weg te kunnen leggen. Een recipozaag is niet fijn om op de grond te leggen, door het zwaartepunt leg je hm automatisch eerst op het zaagblad voor hij op de grond ligt. Altijd als ik dat doe ben ik bang dat het zaagblad buigt. Met de haak hoef je daar geen rekening mee te houden.

De verlichting is prettig maar niet essentieel als je met voldoende licht werkt.

De zaag blijft ook als je deze langer gebruikt zijn werk doen, tot hij de laatste druppel energie uit de accu geperst heeft is de zaag sterk.

Werken met de DJR187 gaat snel. Het maakt niet uit wat je door moet zagen, met een scherp zaagblad ben je er zo doorheen.

Minpunten

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Precisiewerk. Een recipozaag is niet erg geschikt voor precies werken. Als het op de milimeter nauwkeurig moet kun je beter een andere zaag pakken. De precisie is vergelijkbaar met een kettingzaag. Met een wat fijner blad wordt het iets beter maar daar gaat de snelheid wel van omlaag.

Accuduur. De zaag trekt redelijk wat stroom. Niets vervelends maar na het zagen van een halve kuub aan boomstammen is de accu wel leeg.

Voor wie is deze zaag?

Als je een recipozaag wil kopen en wat vaker gaat gebruiken of voor wat grovere werkzaamheden wil gaan gebruiken dan zou ik je de DJR187 absoluut aanraden. Ga je de zaag sporadisch gebruiken voor lichter werk dan kun je best af met een lichtere variant.

Voor enkel werk met wat dunner hout zou ik een lichtere variant nemen, denk aan het afbreken van een schutting, het zagen van wat takken in de tuin.

Een zwaardere zaag, bijvoorbeeld de 36v variant zou ik alleen aanraden als je een professional bent die de hele dag aan het zagen is. De DJR187 is zwaar genoeg voor op de bouwplaats en de bouwkwaliteit is goed genoeg. Ik heb mijn zaag buiten in de regen gebruikt, onder extreem stoffige omstandigheden, hij heeft onder het puin van een draagmuur gelegen en uiteindelijk is de zaag nog prima. De degelijkheid hoef je je dus geen zorgen om te maken.

Alternatieve zware zagen van makita

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

In de categorie zware zagen heb je 2 18v zagen en een 36v zaag. De 36v neemt 2 18v accu’s. In onderstaande tabel zie je een vergelijking van de machines.

EigenschapDJR186DJR187DJR360
Motor2-poligKoolborstelloosKoolborstelloos
Instelbare toerentallenNee, 1 versnellingJa, 2 versnellingenJa, 2 versnellingen
AanslagVerwijderbaarSnelklemSnelklem
OphangbeugelNeeJaJa
LED-verlichtingNeeJaJa
Accuspanning18 V18 V2×18 V
Gewicht3,4 kg4,1 kg4,9 kg
Zaagas slaglengte32 mm32 mm32 mm
Geschikt voor metaalJaJaJa
Geschikt voor houtJaJaJa
Constant toerentalNeeJaJa
VoordelenSnellere zaagsnelheid bij hogere belastingHogere zaagsnelheid en langere accuduur

Hoe kies je de juiste Makita recipozaag?

Een Makita recipozaag is een handig hulpmiddel voor allerlei klussen, van bouwen tot snoeien en van sloopwerk tot tuinonderhoud. Maar hoe kies je de juiste recipozaag voor jouw klus? Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om de beste keuze te maken.

 1. Bepaal het doel van de zaag

  Voordat je een recipozaag aanschaft, is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de zaag gaat gebruiken. Wil je de zaag gebruiken voor lichte klussen zoals het snoeien van takken of juist voor grovere klussen zoals het slopen van muren? Of misschien heb je een zaag nodig voor specifieke materialen, zoals metaal of keramiek? Door het doel van de zaag te bepalen, kun je gericht zoeken naar de juiste zaag.

 2. Kies het juiste vermogen

  Het vermogen van een recipozaag wordt bepaald door de accu. Makita recipozagen zijn verkrijgbaar in verschillende voltages, van 10,8V tot 40v. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de zaag zal zijn. Maar let op: een hoger voltage betekent ook een zwaardere accu en dus een zwaardere zaag. Voor lichte klussen is een zaag met een lager voltage voldoende, terwijl voor zwaardere klussen een zaag met een hoger voltage aan te raden is. De 18v range van makita heeft goede apparaten voor zowel professionals als hobbyisten 10,8v, 12v en 14,4v zijn voornamelijk voor incidenteel gebruik.

 3. Let op het gewicht

  Een recipozaag is een relatief zwaar gereedschap en het is belangrijk om het gewicht van de zaag in overweging te nemen. Zwaardere zagen zijn vaak krachtiger, maar ook minder makkelijk te hanteren. Het is belangrijk om te kiezen voor een zaag die goed in de hand ligt en makkelijk te manoeuvreren is.

 4. Let op extra functies

  Makita recipozagen hebben verschillende extra functies, zoals een verstelbare aanslag, LED-verlichting en verschillende snelheidsstanden. Bedenk welke functies voor jou belangrijk zijn en kies een zaag die hieraan voldoet.

Door deze stappen te volgen, kun je de juiste Makita recipozaag kiezen voor jouw klus. Vergeet niet om ook de accessoires, zoals extra zaagbladen en accu’s, in overweging te nemen.

Conclusie

De Makita DJR187Z is een krachtige recipozaag die geschikt is voor grovere klussen en sloopwerk. Met het juiste zaagblad kan deze zaag door bijna elk materiaal zagen en de koolborstelloze motor maakt de machine efficiënter en krachtiger dan de DJR186.

De zaag heeft ook een handige ophangbeugel en LED-verlichting. Echter is de zaag niet geschikt voor precisiewerk en de accuduur kan een probleem zijn als je langere tijd achter elkaar moet zagen en maar een accu hebt.

De DJR187Z is geschikt voor mensen die een zware recipozaag nodig hebben voor grovere sloopwerk en zwaardere klussen. Als je de zaag alleen sporadisch nodig hebt voor lichter werk, dan kun je beter een lichtere variant nemen.

Al met al ben ik onwijs tevreden met mijn aankoop. Mocht hij stuk gaan dan koop ik dezelfde nog een keer.

Veelgestelde vragen

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen
Wat is de Makita DJR187Z?

De Makita DJR187Z is een zware recipozaag die geschikt is voor grover sloopwerk en zwaardere klussen. Met het juiste zaagblad kan deze zaag door bijna elk materiaal zagen.

Wat zijn de voordelen van de DJR187Z?

De DJR187Z is een zeer krachtige zaag die in staat is om door de meeste materialen heen te zagen. De koolborstelloze motor maakt de machine efficiënter en krachtiger dan de DJR186. De zaag heeft ook een handige ophangbeugel en LED-verlichting.

Wat zijn de nadelen van de DJR187Z?

De DJR187Z is niet geschikt voor precisiewerk en de accuduur kan een probleem zijn als je langere tijd achter elkaar moet zagen en maar een accu hebt. Ook is de zaag vrij zwaar

Voor wie is de DJR187Z geschikt?

De DJR187Z is geschikt voor mensen die een zware recipozaag nodig hebben voor grover sloopwerk en zwaardere klussen. Als je de zaag alleen sporadisch nodig hebt voor lichter werk, dan kun je beter een lichtere variant nemen. Een zwaardere zaag, zoals de 36v variant, is alleen aan te raden voor professionals die de hele dag aan het zagen zijn.

Welke functies heeft de DJR187Z?

De DJR187Z heeft een koolborstelloze motor die efficiënter is dan de motor met koolborstels uit de DJR186. De zaag heeft een handige ophangbeugel en LED-verlichting. De zaag heeft twee standen en een trekker waarmee het toerental kan worden bepaald. De plaat aan de voorkant is verstelbaar.

Hoe is de DJR187Z in gebruik?

De DJR187Z is een zware zaag die het beste met twee handen kan worden gebruikt. De zaag heeft enorm veel kracht en kan door bijna elk materiaal zagen. De zaag is vooral handig bij het zagen van dingen die nog ergens aan vast zitten, zoals deurposten en draagbalken.

Zijn er alternatieve zware zagen van Makita?

Ja, er zijn twee 18v zagen en een 36v zaag van Makita. De DJR187Z is de koolborstelloze variant van de DJR186. De DJR360 is de 36v zaag die twee 18v accu’s gebruikt.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder