Action FERM 20V accu multitool gebruikersreview

Een maand geleden stond ik in de action bij het gereedschap en zag ik dat daar 20v accutools te koop waren. Ik besloot alles te kopen wat er was om te kijken of het geschikt was voor een hobby klusser.

De FERM 20V multitool van de Action is een koolborstel multitool op accu met snelwissel accessoires. De tool wordt zonder accu geleverd maar met een aantal zaagjes. De machine gebruikt een koolborstelmotor en kost 29 euro.

Nu een maand later heb ik met de tool een werkbank, tuinset en een set nachtkastjes gemaakt. Voldoende ervaring dus om mijn ervaringen te delen.

Multitool in gebruik

Na een maand de multitool in gebruik gehad te hebben ben ik blij te kunnen melden dat deze het nog net zo goed doet als op de dag dat ik hem kocht.

Wat direct opvalt als je de multitool vast pakt is dat de tool stevig in elkaar lijkt te zitten. Het plastic is verstevigd met vezels waardoor de machine duurzaam aanvoelt.

Ook voelt de machine vrij krachtig aan. De motor is fors genoeg om overal doorheen te zagen zonder dat het kopje onder zwaardere belasting stil komt te staan.

De machine heeft een gedeelte rubber. Het rubber zorgt er voor dat de machine wat prettiger vast te houden is.

In vergelijking tot duurdere multitools trilt de FERM multitool wel een beetje. Het is niet zo hinderlijk dat de tool onbruikbaar is maar als je een hele dag de machine gebruikt wordt het wel vervelend.

De tool kan gebruikt worden om te schuren, daarvoor zit een schuur kopje met wisselbare schuurpapiertjes bijgeleverd.

Ook kun je de multitool gebruiken om te zagen. Er zitten meerdere zaagjes bij de machine geleverd.

Functies

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Over de functies kunnen we kort zijn. Er zit een aan/uit schakelaar op de machine, evenals een clip om de bitjes vast te houden.

Er zit geen beveiliging of vergrendeling op de machine. Het aan/uit knopje is ook een schakelaar. Je hoeft het knopje dus niet vast te blijven houden om de machine te laten werken.

Bouwkwaliteit

Zoals eerder aangegeven is de machine van hoogwaardig plastic gemaakt. Op de machine staat niet aangegeven wat voor materiaal het exact is maar het is in elk geval verstevigd met vezels.

Dit is iets wat normaal gesproken enkel bij duurdere machines het geval is. Verstevigd plastic is namelijk duurder omdat de mal waarin het plastic gevormd wordt veel minder lang mee gaat tijdens dit proces.

Over het plastic heen zit op de delen die je tijdens het gebruik aanraakt een rubber gedeelte. Dit voelt prettig aan en zorgt er voor dat je meer grip hebt op de machine.

De twee helften van de plastic mal passen goed op elkaar en hebben nergens lelijke randjes. Ook is het gewicht van de tool prettig verdeeld. Wanneer de 4v accu op de tool gezet wordt is het balanspunt precies in je hand.

Motor

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

De machine heeft een koolborstelmotor. Dit betekend dat de motor niet het eeuwige leven heeft. Hoewel koolborstels vrij lang mee gaan raken ze ooit op. Als de borstels op zijn krijgt de motor geen stroom meer en werkt deze dus niet meer.

Koolborstels vervangen is natuurlijk een optie, het is alleen de vraag of er een extra set koolborstels voor de machine te koop zal zijn in de toekomst.

Kracht

Tijdens het gebruik heb ik op geen moment gemerkt dat de tool niet voldoende kracht heeft. Schuren en zagen gaat prima zonder dat je de motor in toerental hoort zakken.

Ook zagen in metaal gaat, de bijgeleverde zaagjes zijn echter niet sterk genoeg en verliezen al na een paar schroeven hun tandjes. Als dat het geval is werkt de boel niet meer.

Batterij

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

De batterij heb ik voornamelijk getest tijdens het schuren. Veel lange stukken zagen met de multitool doe je natuurlijk niet, daar gebruik ik een cirkelzaag of decoupeerzaag voor.

Tijdens mijn gebruik hoefte ik de machine tijdens het schuren niet op te laden. Zelfs niet na het kaalschuren van een complete tuinset. De batterij levensduur is dus geen issue, als je maar de accu’s oplaad wanneer je klaar bent met klussen.

Pluspunten

Ik had nooit verwacht dat een multitool iets zou zijn dat handig is om te hebben. Voor zagen gebruik je immers een decoupeerzaag of cirkelzaag en schuren kan ook met de schuurmachine. Toch is deze machine super waardevol gebleken.

Ik was verrast door hoe vaak ik de machine er even snel bij pakte om een hoekje ergens vanaf te zagen of om ergens een randje te schuren. Voor dergelijke kleine bewerkingen is een multitool ideaal.

De machine is eenvoudig te bedienen en ligt lekker in de hand. De gewichtsverdeling is ideaal, het formaat is goed en het knopje zit op de juiste plek.

Minpunten

De kop van de tool heeft een clip waarmee je het schuur of zaag accessoire er af kunt halen. Deze kop heeft een stukje metaal in het midden. Bij langer gebruik wordt dit heel heet.

Ik kan mij voorstellen dat dit expres gedaan is zodat mensen niet overdreven veel kracht op de kop gaan zetten, toch is het hinderlijk. Het wordt niet zo heet dat je je er aan brand maar iedere keer dat je druk op de kop wil zetten is het toch even schrikken.

Verder zijn de trillingen van de machine een klein nadeel. Ik heb de makita variant geprobeerd, deze is 100 euro duurder maar je voelt wel wat verschil, voornamelijk in trillingen.

Een ander nadeel zijn de accessoires, voornamelijk de schuurpapiertjes die er bij zitten. Ik ben inmiddels door alle schuurpapiertjes heen en kan bij de action voor deze machine geen nieuwe kopen. Mocht je overigens op zoek zijn naar prettige schuur en zaag kopjes dan kan ik deze metalen van aliexpress aanraden. Ze gaan een stuk langer mee dan schuurpapiertjes.

Conclusie

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Mocht je niet zeker zijn of een multitool iets voor je is dan zou ik je aanraden om er wel een te kopen. Ik had verwacht dat het een waardeloos ding zou zijn, maar ik gebruik de machine onwijs veel.

Voor de prijs/kwaliteit hoef je het wat mij betreft ook niet te laten, zeker niet als je al een andere machine uit dezelfde serie hebt. Je kunt alle accu’s van al het 20v gereedschap van de action gewoon uitwisselen.

Wil je meer weten over de andere tools? Check dan ook even het overzicht waarin ik uitleg geef over alle 20v action gereedschappen.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder