Action FERM 20V Accu cirkelzaag

Mijn gebeden zijn verhoord. Eerder klaagde ik al over het feit dat de action geen cirkelzaag verkoopt op het 20v accusysteem dat zij hebben. Inmiddels is er wel een cirkelzaag verkrijgbaar.

De FERM 20V Accu cirkelzaag is bij de Action te koop voor €26,95. Er zit dan geen accu of lader bij. Wel zit er standaard een 165mm zaagblad op gemonteerd. De zaag draait maximaal 4000 toeren per minuut, kan tot 50 graden kantelen en kan maximaal 45mm diep zagen.

Benieuwd of deze zaag wat voor jou is? Ik ben de afgelopen 2 weken flink aan het klussen geweest en heb al mijn bevindingen op een rij gezet.

Cirkelzaag in gebruik

De cirkelzaag is een van de meest waardevolle tools die je bij de Action kunt kopen. Een cirkelzaag is normaal namelijk vrij prijzig, moderne accu cirkelzagen zijn relatief nieuw en daardoor vaak nog wat aan de prijs.

De action cirkelzaag verbaaste mij. Hij kost namelijk €26,95. Ter vergelijking, een los zaagblad van mijn makita zaag kost 40 euro, en dan heb je alleen nog maar het zaagblad.

Wat kun je verwachten van een 26 euro cirkelzaag?

  • 165mm zaagblad, geschikt voor 45mm diepe zaagsnedes
  • 4000 toeren per minuut
  • Koolborstelmotor
  • Redelijke bouwkaliteit

Ik heb met de cirkelzaag een klein bureautje geklust voor een vriend die net een baby gekregen heeft. Hier was de zaag redelijk geschikt voor. Het grootste probleem waar ik tegenaan liep is dat het zaagblad niet 100% goed zit. Of het aan het zaagblad of aan de machine ligt weet ik nog niet. Het zagblad wiebelt een beetje waardoor de zaagsnede niet echt strak is.

Ook was het lastiger om recht te zagen met de zaag. Misschien komt dat omdat hij lichter is dan ik gewend ben maar ik heb sterk het idee dat het met het wiebelende zaagblad te maken heeft.

De machine is ook vrij eenvoudig in te stellen. De nummers waarmee je kunt zien hoe veel je ergens vanaf aan het zagen bent zijn helder en liggen wat verhoogt. Zo heb je geen last van zaagsel dat er voor zorgt dat de boel niet meer te lezen is.

Het instellen van de diepte van het zaagblad gaat eenvoudig met een enkel hendeltje, hetzelfde geldt voor de instelling van de hoek.

Er zit overigens geen lampje in de machine waarmee het werk verlicht wordt. De boormachine en de impact schroevendraaier hebben dit wel.

De motor:

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Er zit een standaard koolborstelmotor in de zaag. Dat voel je ook. De motor heeft ook geen rem, als je klaar bent met zagen zal het zaagblad dus nog even doordraaien.

Een koolborstelmotor is groter en minder efficient dan een koolborstelloze motor. Wel is het voordeel dat de motor een stuk goedkoper is in productie. Het is echter wel de vraag of de koolborstels nog verkrijgbaar zijn als deze op raken. Zo niet dan kun je je machine weg doen.

Gelukkig gaan koolborstels vrij lang mee. Als je de machine gewoon hobbymatig gebruikt in en om het huis dan kan ik me goed voorstellen dat je tientallen jaren met de machine kunt doen voor de koolborstels op raken.

De motor levert voldoende kracht om door 20 of 30mm dik hout te zagen. Het wordt iets pittiger als je door 45mm eiken balken aan het zagen bent, dit is echter ook de maximale dikte van de machine.

In gebruik

Het viel mij op dat ik makkelijker perfecte zaagsnedes maakte met mijn duurdere cirkelzaag. De Action cirkelzaag is bepaald niet slecht maar vereist wat meer concentratie. Verder is de zaag prima, hij is lekker licht, hij heeft iets minder kracht dan je zou verwachten maar doet zijn werk prima.

Het rubber op het handvat werkt perfect. Ook maakt het bijgeleverde zaagblad vrij strakke zaagsnedes. Geen splinters of andere rare dingen.

De metalen onderkant is stevig, zelfs als je over een stuk hout heen gaat waar nog een schroef uit steekt zal het niet beschadigen. Dat is fijn want als de onderkant wel beschadigd dan kan dit er voor zorgen dat je krassen in het hout maakt met je zaag.

De functies

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Bijgeleverde accessoires zijn schaars. Je krijgt er een geleide rail bij die je in de machine kunt klikken. Dit helpt als je lange rechte dunne stukken moet zagen. Mijn ervaring is echter dat de machine makkelijker werkt als je een lat langs de machine legt. Die lat kun je vervolgens als geleiderail gebruiken. Dat is een stuk steviger dan het stukje bijgeleverde metaal.

Er zit een lock op de trigger waardoor je niet per ongeluk de zaag aan zet. Toch zou ik je aanraden bij het wisselen van het zaagblad en bij het opbergen altijd de accu te verwijderen. Zo voorkom je potentiële gevaren.

Bouwkwaliteit

Het plastic van de machine voelt goedkoop aan, toch is dat niet zo’n probleem omdat alle plekken die je aan raakt van rubber zijn. Het rubber voelt goed aan en lijkt stevig te zijn.

Mijn exemplaar had een zaagblad dat wiebelde. Het ligt waarschijnlijk niet aan het zaagblad zelf aangezien mijn 40 euro makita zaagblad (dat zeker weten recht is) hetzelfde probleem vertoonde.

Het lijkt er dus op dat mijn exemplaar een onbalans had of scheef in elkaar gezet is. Ik vermoedt echter dat dit exemplarisch is. Als de zaag perfect in balans zou zijn zou ik de machine voor de bouwkwaliteit een pluspunt geven. De onderplaat van de zaag is zelfs van metaal waardoor het geheel duurzaam aan voelt.

Accu’s

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Accu’s krijg je niet bij de machine. Ik raad je wel aan om de 4ah accu te kopen. De machine gaat redelijk snel door zijn acculading heen. Je kunt best enkele tientallen zaagsnedes op een acculading maken, een complete schutting in elkaar klussen op een acculading zal je waarschijnlijk niet gaan lukken.

Ook krijg je geen lader bij de machine. Een snellader is hier voor de oplossing. De snellader is niet duur en laad zowel de 2Ah als de 4Ah accu in 1 uur volledig op.

Conclusie, kopen of laten liggen?

In het kort? Kopen! De cirkelzaag is voor het geld echt de moeite waard, zeker als je er een vind waar het zaagblad goed recht zaagt.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder