20 volt FERM gereedschap van de Action [Review]

Ik ben Makita fan, toch is er een nadeel. De prijs. Een losse boormachine kost je makkelijk 200 euro. Voor datzelfde geld heb je (bijna) alle 20v machines van de action.

De action heeft een 20v gereedschap lijn van FERM te koop. Er is keuze uit een boormachine, boorhamer, slijptol, schuurmachine, multitool, verfspuit en decoupeerzaag. De kwaliteit is verrassend goed. De tools kosten 20-30 euro per stuk. Meestal exclusief accu.

Ik heb alle tools van de action gekocht om te kijken of het wat is. De tools heb ik de afgelopen weken gebruikt in plaats van mijn makita gereedschap. Ik heb onder andere 2 bankjes gemaakt en een set nachtkastjes. Inmiddels heb ik een goed beeld van de kwaliteit, voor en nadelen van het accugereedschap van de action.

Hoe is de kwaliteit

Je zou verwachten dat gereedschap op accu dat 20 euro kost niet heel degelijk is. Toch valt dat wel mee.

Shortcuts? of zijn de tools “echt”?

Je zou verwachten dat een boorhamer bijvoorbeeld niet echt klopt, de random orbital sander gewoon een ascentrisch schuurvlak heeft en dat de boormachine een permanente koppeling heeft om de zwakkere motor te ontlasten.

Tot mijn grote verbazing was dit alles niet waar.

Ter voorbeeld: de random orbital sander. Schuurmachines van lage kwaliteit hebben een schuurvlak dat roteert of heen en weer gaat. Een random orbital sander heeft een schuurvlak dat roteert en heen en weer gaat, tegelijkertijd. De machine van de action heeft deze luxere techniek voor een bodemprijs.

Bij de boormachine was het verhaal hetzelfde. Je zou verwachten dat een boormachine van dit kaliber gewoon een koppeling zou hebben die je strakker kan draaien zodat het lijkt alsof hij op de boorstand vast zit. Dat is de goedkope manier van zo’n machine maken.

Daarbij bescherm je de motor omdat je nooit meer kracht van de machine kan vragen dan de koppeling toelaat.

Ook hier is weer voor een duurdere oplossing gekozen. De boorstand lockt daadwerkelijk de boorkop waardoor je gewoon in hout of metaal kan boren.

Bouwkwaliteit: de meeste tools zijn goed

De afwerking van de machines is prima. Niet zo goed als bij hogere kwaliteit tools natuurlijk maar dat kun je voor de prijs ook niet verwachten.

Wel is de kwaliteit van de gebruikte materialen minder. Ter voorbeeld. De boormachine is van plastic, opzich zijn alle boormachines dat maar wanneer je plastic sterker maakt zitten er vezels in het plastic.

Bij de Action tools zijn alleen de accu behuizingen gemaakt van plastic waar vezels in verwerkt zijn. De tools zelf kunnen dus makkelijker breken dan duurdere tools.

Ook de motor die in de tools zit is wat goedkoper dan duurdere tools. Er worden namelijk koolborstel motoren gebruikt.

Een koolborstel motor is goedkoper dan een borstelloze motor. De koolborstels moet je ook na een tijdje vervangen. Als je de boormachine echter niet dagelijks gebruikt is de kans dat je dit moet doen niet zo groot.

De tools voelen over het algemeen wel prettig aan. De tools zijn wat kleiner dan wat ik gewent ben maar ook een stuk lichter. Dit komt natuurlijk door de lagere kwaliteit gebruikte materialen, het maakt de tools wel prettiger in gebruik.

De rubber delen laten tot nu toe niet los en zorgen er voor dat de machines lekker vast te houden zijn. Ik ben niet voorzichtig met de tools om gegaan dus de tools lijken stevig genoeg.

Fit en finish

Over het algemeen voelen de tools dus fijn aan. toch zijn er ook wat minpunten.

Zo merk je bij het verwisselen van accu’s dat er over sommige zaken niet zo hard nagedacht is. Het wisselen van accu’s kan absoluut niet met 1 hand. De accu’s gaan er moeilijk in en uit. Dit went ook niet na verloop van tijd. Het design van het mechaniek dat de accu op zijn plek houd is simpelweg niet goed.

Daarbij voelen bij sommige machines de knopjes erg goedkoop. De boormachine heeft bijvoorbeel de vooruit/achteruit en 1e en 2e versnelling knop. Deze is niet prettig, zeker in vergelijking met mijn makita machine.

Ook heeft de slijptol een trigger die de machine aan of uit zet. Er is geen snelheidsregelaar.

De schuurmachine heeft dan wel weer een snelheidsregelaar en een heel prettig aan/uit knopje.

De boormachine, hamerboor en decoupeerzaag hebben allemaal een trekker die je verder indrukt om de machine harder te laten werken. Deze trekkers werken goed en voelen prettig aan.

Tools in gebruik

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

De afgelopen tijd heb ik alle tools vrij uitgebreid getest. Alle tools doen het nog, evenals de accu’s en lader. Er is ook geen merkbare slijtage bij de machines.

Tijdens het gebruik van de machines merk je dat het geen high end tools zijn. Zeker als je gewend bent om met semi professioneel gereedschap te werken is het best even wennen.

Toch doen de tools allemaal precies wat ze beloven. Je merkt de beperkingen pas als je een tool ergens voor gaat gebruiken waar deze niet voor bedoeld is.

Mijn Makita boormachine is niet gemaakt om te gebruiken voor boren in beton. Toch kan het wel met de machine. Ga je dat met de FERM boormachine proberen dan kun je boren tot je een ons weegt. Je komt simpelweg niet door het beton heen.

Gelukkig is er wel een boorhamer. Deze werkt veel beter in beton dan mijn Makita boormachine.

Hetzelfde geld voor het aandraaien of losmaken van moeren. Met mijn makita boormachine (hoewel het geen klopboor is) krijg ik de meeste dingen wel los. De FERM machine helpt je in zulke situaties niet.

Zolang je de tools dus gebruikt waar ze voor bedoeld zijn is er geen probleem.

Accu’s gaan vrij lang mee

Hoe lang de accu’s meegaan is heel erg afhankelijk van welke machine je gebruikt.

In mijn ervaring gaan de accu’s in de schuurmachine het snelst leeg. Dit is natuurlijk niet heel gek want de schuurmachine is de enige machine die je constant voor langere tijd gebruikt.

De 4ah accu ging op de schuurmachine ongeveer 1 uur mee. Het opladen duurde ook ongeveer 1 uur. Je kunt dus wel constant blijven werken.

Tijdens het werken werden de accu’s niet heet. Er zit een sensor in de accu die meet of de accu te warm aan het worden is. De tool zal er dan mee ophouden. Dit is bij mij niet gebeurt. Zelfs niet wanneer ik in de volle zon constant met een tool aan het werk was.

Hulplampje werkt niet prettig

Sommige tools zoals de boorhamer en de boormachine hebben een werklampje. Dit lampje lijkt leuk maar is vrij waardeloos.

Hoewel het lampje fel genoeg is en prima gepositioneerd is werkt het niet omdat het alleen aan gaat op het moment dat je aan het boren bent.

De waarde van zo’n lampje is juist dat je op donkerdere plekken kan zien waar je moet boren VOOR je begint met boren.

Bij mijn makita gereedschap kun je de trekker even indrukken, het lampje blijft dan 10 sec aan staan. Zo kun je je werk verlichten en aan de slag gaan. Het action gereedschap heeft deze functie niet.

Welke 20v tools zijn er allemaal bij de action te koop?

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Boormachine met accu & Lader

Voor de meeste mensen zal de boormachine de eerste aankoop zijn die zij kopen. Het is ook duidelijk een lokkertje.

De boormachine is de enige machine waar een 2Ah accu bij inbegrepen zit. Ook zit er een lader bij de boormachine. De lader is geen snellader maar gewoon een oplader met een snoertje.

Ook is het de enige tool waar een doos bij zit. De doos is van redelijke kwaliteit. Let er wel op dat de machine er alleen in past als je de 2Ah accu er op zet. Met de 4Ah accu past deze machine niet in zijn doos.

De boormachine is geschikt voor licht boorwerk en voor schroeven. Boren in hout is geen probleem. Ook iets grotere schroeven in hout draaien gaat prima. Zodra je in metaal of beton wil gaan boren moet je de boorhamer kopen.

De boormachine heeft 2 versnellingen. Een langzame stand en een snelle stand.

Ik heb een review over deze boormachine geschreven, mocht je interesse hebben, bekijk dan het bericht: Action boormachine review

Boorhamer, als boter door beton

De boorhamer zorgt er voor dat je makkelijk in beton kunt boren. Dit komt omdat de boor een hamerfunctie heeft.

De hamerfunctie is heel anders dan de klopboor functie die je op een reguliere combinatie boormachine. De combinatie boormachine heeft namelijk een kleine disc in de kop zitten waardoor de boor trilt in plaats van hamert.

De boorhamer heeft een SDS kop. Dit is de standaard voor boorhamers. Er zijn beitels en hamer boren te krijgen in dit systeem.

De boorhamer heeft een boor en een boorhamer stand. Er is geen beitelstand op de machine aanwezig.

De boorhamer doet het veel beter in beton dan mijn makita boormachine. De makita boormachine is 10x zo duur en heeft een hamer stand. Een echte boorhamer werkt echter veel beter.

De boorhamer heeft ook een lampje waardoor het gedeelte waar je aan het boren bent verlicht wordt.

Het nadeel van het lampje is dat het alleen werkt als je aan het boren bent. Bij veel boormachines blijft het lampje 10-15 sec aan wanneer je de trekker overhaalt. Bij deze boormachine niet.

Schuurmachine werkt perfect tot de accu leeg raakt

De schuurmachine is een random orbit sander. Random orbit sanders hebben een roterend schuurvlak dat ook heen en weer beweegt. Hierdoor krijg je een beter afwerkingsniveau.

Bij de schuurmachine krijg je een aantal schuur pads. Van 80 tot 120 grit.

De machine heeft een stofopvang zakje dat perfect werkt. Bijna al het stof wordt opgevangen. Ik heb in de schuur ruim een uur lopen schuren, normaliter zit alles dan onder het stof. Met deze machine was er helemaal geen los dwarrelend stof.

De accu gaat ongeveer 1 uur mee. Daarna doet de machine het nog wel maar zit er onvoldoende stroom meer in om vlot te werken. Laad de accu dus op als deze leeg begint te raken.

De schuurmachine heeft 6 snelheids standen. Ik heb de machine alleen in de snelste stand gebruikt. De rest was voor het werk wat ik deed niet vlot genoeg.

Al met al ben ik heel tevreden over de schuurmachine. Hij schuurt makkelijk, heeft een prettige ergonomie en trilt niet al te veel in de hand.

Decoupeerzaag, hogere kwaliteit dan je zou verwachten

De decoupeerzaag heeft verschillende functies die normaal gesproken enkel op hogere kwaliteit machines te vinden zijn.

De machine heeft een nulstand waar het zaagblad vertikaal heen en weer gaat. Ook heeft hij een 1, 2 en 3 stand waarin het zaagblad steeds meer ook horizontaal beweegt.

Door deze happende beweging kan veel sneller gezaagd worden. Het nadeel is wel dat de randjes van het hout kunnen gaan splinteren.

De voet van de machine is in hoek verstelbaar waardoor je bijvoorbeeld ook 90 graden zaagsnedes kunt maken.

De zaag maakt gebruik van T-schacht zaagjes. Dit zijn zaagjes die snel te wisselen zijn. Je klikt ze er in en hoeft niets vast te schroeven. Dit werkt veel beter dan de u schacht zaagjes van vroeger.

Aan de achterkant van de machine kan een stofzuiger bevestigd worden om het zaagsel direct op te zuigen.

Ook krijg je bij de decoupeerzaag een zaagje voor hout en een zaagje voor metaal.

Tot slot komt de machine met een geleiderail. Deze kan op de machine gemonteerd worden. Zo is het makkelijker om lange stukken recht te zagen.

Slijptol, basic maar ideaal

De slijptol werkt perfect. Het is ideaal om geen draadje meer aan de slijptol te hebben.

In de doos zit de slijptol en een tool om het blad vast te maken en weer los te halen.

Aan de bovenkant van de machine zit een knopje waarmee je het zaagblad vast kan zetten zodat het losgemaakt kan worden.

Er zit ook een handvat en beschermkap bij. Het handvat kan zowel links als rechts gemonteerd worden.

Het toerental van de slijptol is niet regelbaar. Er zit gewoon een aan uit knop op dus ook met de trekker is het toerental niet regelbaar.

Op de doos staat dat een 4ah accu aangeraden wordt. De machine werkt ook met een 2ah accu.

Multitool, onverwacht handig

Ik had nooit verwacht dat ik een multitool nodig zou hebben in mijn leven. Dit is dan ook de eerste multitool die ik ooit gebruikt heb. Ik was onwijs tevreden.

Voor deze test heb ik twee nachtkastjes in elkaar gezet. De multitool was daarbij heel handig. Ik heb hm gebruikt om de pootjes precies op maat te zagen en om moeilijk te bereiken delen te schuren.

De tool is van hoge kwaliteit. Er zitten twee zaagjes en een schuurkop met verschillende schuurpapiertjes bij inbegrepen.

Het toerental van de machine is niet regelbaar.

Meer informatie over de multitool en een uitgebreide review kun je in de Action multitool review vinden

Draadloze verfspuit, een tegenvaller

De draadloze verfspuit is de enige machine waar ik niet zo tevreden mee ben.

De machine heeft een hoop onderdelen. Een verfbakje, spuitkop, er zit een viscositeit meter bij en wat tools om de machine na gebruik schoon te maken.

Ik heb verschillende testen gedaan met de verfspuit maar kreeg geen mooie verneveling. De verf die ik gebruikt heb was niet te dik dus daar zal het niet aan gelegen hebben. De machine werkt enkel als de viscositeit niet hoger dan 70 is.

De machine heeft instelbare trekker, instelbare kop en een draaiwieltje waarmee ingesteld kan worden of de spuit in een lijn of in een cirkel spuit.

In mijn geval sputterde de machine de verf uit in plaats van een mooie verneveling. Het eindresultaat was dan ook niet best.

Daarbij is het een flinke klus om de machine na gebruik weer schoon te krijgen. Alles moet uit elkaar en goed doorgespoeld worden, anders is het het einde van je machine.

Tot slot werkt deze machine alleen goed als de accu echt helemaal vol is. Zodra de accu stroom verliest, kan de machine niet genoeg kracht meer leveren.

Welke accessoires zijn er te koop

2.0 Ah accu. Deze accu zit standaard bij de accuboormachine geleverd. Inclusief het laadsnoertje. Als je zo’n accu wil hebben zou ik dus voor ongevveer een 10tje extra de boormachine kopen. Heb je meteen een extra boor, wel zo handig!

4.0 Ah accu. Voor een paar euro extra heb je een accu die 2x zo lang mee gaat. Ik zou je aanraden om deze accu te kopen. De accu is wat zwaarder, ik vind dat prettig omdat het de tools wat meer gewicht geeft.

Ook laad de 4.0 Ah accu op de snellader net zo snel op als de 2.0 Ah accu.

Snellader. De snellader is ideaal voor de 4.0 accu. De 2.0 accu kan ook met het laadsnoertje dat bij de boormachine komt geladen worden dan doet hij er ongeveer anderhalf uur over. De 4.0 ah accu met het laadsnoertje doet er zo’n 3 uur over voordat deze helemaal vol is.

Eindoordeel, kopen of laten liggen?

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Mijn set hou ik. Vrijwel alle tools ben ik super tevreden over. Als ik de tools vergelijk met mijn makita gereedschap dan zie ik wel verschillen maar het verschil is een stuk kleiner dan je zou verwachten.

Vooral de boormachine voelt iets goedkoper aan. Dat komt ook door het goedkopere plastic waar deze machine van gemaakt is.

De verfspuit zou ik ook laten voor wat het is. Deze is naar mijn idee niet echt bruikbaar als je een glad resultaat wil halen. Voor het spuiten van een muur met watergedragen verf zou het eventueel wel kunnen.

De boorhamer, schuurmachine, multitool, slijptol, en decoupeerzaag zijn machines die ik de komende jaren zal blijven gebruiken. Ik denk ook niet dat ik snel duurdere varianten van deze machines zal kopen. Deze werken echt prima als je een kastje wil klussen, lamintaat wil zagen, een gat in beton wil boren of je trap wil schuren.

Ga je serieuzer klussen? Denk bijvoorbeeld aan een complete renovatie van je woning, dan zou ik misschien overwegen om de tools die je dan veel gebruikt te vervangen (of aan te vullen) met een duurdere set.

Ik heb een Makita set van de spullen die ik vaak gebruik, bijvoorbeeld de boormachine, en impact schroevendraaier. Mocht ik in de toekomst bijvoorbeeld veel gaan schuren, dan kan ik mij voorstellen dat ik van Makita zelfde merk ook een 2e schuurmachine er bij koop.

Veelgestelde vragen

Hoe is de kwaliteit van Ferm accugereedschap

De kwaliteit is prima, niet te vergelijken met makita of dewalt maar de machines zijn zeker bruikbaar

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder