Bij het maken van mijn keuken hoort het aanleggen van alle stroompunten. Hier bij was een van de klussen een wandcontactdoos maken voor de koffiemachine.
Het plaatsen van een extra stopcontact doe je door een gat te boren voor de inbouwdoos. Vervolgens maak je een sleuf van de inbouwdoos naar een stroompunt waar je de inbouwdoos op wil aansluiten. De inbouwdoos zet je vast met gips en je trekt de leidingen naar de doos. Nu sluit je de het stopcontact aan en vul je de gaten.
Benieuwd hoe je dit zelf kunt doen, wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat? Ik heb deze klus net uitgevoerd en heb alles gefotografeerd. In het stappenplan leg ik je uit waar je op moet letten.
Inbouwstopcontact maken
Benodigdheden
- 1x inbouwdoos
- 1x installatiebuis
- inslagbeugels of buisklemmen
- Knauf snelband gips
Gereedschap:
- Gatenzaag voor steen
- Boormachine
- Boorhamer
- Slijptol
- steen slijpschijf
Voor stroom aansluiten
- Stroomdraad in de kleuren: blauw, bruin en geel-wit (2,5mm)
- lasklemmen
Stappenplan
- Stroom er af halen
Voordat je begint is het belangrijk om de spanning van de stopcontacten te halen. Je doet dit in de meterkast door je hoofdschakelaar om te zetten. Vervolgens kun je met een spanningzoeker controleren of de stroom er echt af is. Uiteraard kun je ook iets in een stopcontact doen bij je werkgebied om te kijken of de spanning er af is.
- Plek bepalen
Begin met het aftekenen van je werk. Zorg dat je weet waar je stroom vandaan kunt halen. Soms zal dit uit het plafond zijn, soms kun je stroom van een bestaande inbouwdoos halen. In mijn geval zat er rechts van het stopcontact dat ik wilde maken al een stopcontact.
Vervolgens heb ik afgemeten waar de contactdoos moet komen. Ik heb het midden gemarkeerd. Ook heb ik voor het maken van de sleuf afgetekend waar ik moest slijpen. Mijn waterpas is 20mm dik, zo had ik direct de juiste breedte voor mijn leidingen. - Gat boren voor de inbouwdoos
Nu alles afgetekend is moet je een gat boren. Hier heb je een gatenzaag voor steen voor nodig. Heb je een harde muur dan heb je een diamant boor nodig. Gaat het om een wat zachtere muur dan kun je een normale gatenzaag voor steen gebruiken. 83mm is prima voor een standaard inbouwdoos. Je kunt ook een 76mm boor nemen, dan moet je de buitenste clipjes van je inbouwdoos er af klikken.
Het gat boren doe je altijd op de normale boorstand, nooit op de boorhamer stand. Een gatenzaag gaat stuk en is niet bedoeld om in combinatie met de hamerstand gebruikt te worden.
Boor je gat diep genoeg. 50mm is ideaal. Je kunt ook voor 40mm gaan, de inbouwdoos is namelijk verstelbaar van 50 naar 40mm. Je hebt dan wel minder ruimte voor je bedrading later. - Sleuf frezen
Nu je een gat hebt kun je de sleuf gaan frezen. Dit gaat het makkelijkst met een diamant slijpschijf op een slijptol. Zorg dat je minimaal zo diep infreest dat je leiding er goed in past. Zorg ook dat je niet een te brede sleuf maakt, dan heb je erg veel materiaal nodig om de sleuf weer dicht te maken.
Na het frezen maak je alles goed stofvrij met een borstel, de compressor of met de stofzuiger. Zo hecht je stuc of het cement beter. - Inbouwdoos plaatsen
Ik heb er voor gekozen het buisje vast in de inbouwdoos te zetten en dan het geheel er in te duwen, je kunt ook het buisje later doen.
Voordat je aan de slag gaat maak je met een borstel de sleuf stofvrij.
Maak wat snelgips in een mengkuip en vul ongeveer 1/3e van het gemaakte gat hier mee. In het natte gips duw je de inbouwdoos totdat deze vlak met de muur zit. Het is makkelijk als je het kapje op de inbouwdoos houd zodat er niet veel gips het bakje in komt.
Het makkelijkste is om nu te wachten tot het gips droog is. Als je voor snelgips hebt gekozen duurt dat zo’n 20 minuten. - Plaats de installatiebuis
Als je bij het gipsen niet al je installatiebuis geplaatst hebt is dit het moment om dat te doen. Plaats de buizen naar het punt waar je stroom vandaan wil halen. De buis zet je vast metInslagbeugels. Hier voor boor je kleine gaatjes naast de buis. Zo weet je zeker dat de buis goed vast zit en je bij het gipsen om de muur strak te maken je buis diep genoeg hebt liggen. Doe je dit niet dan wil de buis nog wel eens uit je sleuf steken, dan kun je het geheel niet glad afwerken.
- Trek de kabels
Over kortere afstanden kun je de kabels vaak gewoon door de buis duwen. Heb je een lagere afstand met bijvoorbeeld veel bochten of heb je een flexibele buis genomen dan kun je het best een kabeltrekker (trekveer) nemen.
Je duwt de veer door je buis tot hij aan de andere kant er uit komt. Daar maak je de kabels vast en vervolgens trek je de kabels naar je nieuwe contactdoos. - Sluit het stopcontact aan
Controleer of je stroom er af is!! Nu heb je kabels en een doos. Je sluit alles netjes aan, de aarde draad zit meestal in het midden en is geel-groen. De positieve fase draad (+) is bruin en de negatieve draad (-) is blauw. Het maakt niet veel uit of je de plus links of rechts doet. Het stopcontact werkt exact even goed. Het is alleen wel fijn als het overal in je huis hetzelfde is. Meestal doet men de bruine draad links.
De kabels verbind je aan elkaar met lasklemmen. Zorg dat je de kabel goed in de lasklem duwt, anders maakt hij geen contact. Je kunt in het raampje onderin de lasklem zien of de kabel er helemaal in zit. Als je de kabel er niet in krijgt kun je de lasklem draaien tijdens het er in duwen, dat vergemakkelijkt de boel. - Controleer of je alle kabels hebt aangesloten
Voor het testen is het belangrijk om te controleren of je alles hebt aangesloten en er geen open draden meer zijn. Vervolgens kun je de spanning inschakelen en kijken of het stopcontact werkt met een spanningsmeter.
- Afwerken
Nu alles werkt kun je het kapje plaatsen en je stopcontact testen.
Uiteraard moet je je muur nog wel even stucen om er voor te zorgen dat alles er strak uit ziet. Voor het stucen bewaar je het oranje kapje dat bij de inbouwdoos zit, dat maakt het leven van de stucadoor een stuk eenvoudiger.
De juiste materialen kopen
Om een stopcontact in te bouwen heb je best wat materialen nodig. Hier onder de materialen die ik heb gekocht, uitleg waarom ik specifiek daar voor gekozen heb en welke alternatieven je kunt gebruiken.
Installatie materiaal
inbouwdoos. Ik heb gekozen voor de ABB HAF inbouwdoos Ø16/19/20mm 50mm (MD4050), simpelweg omdat de electricien die kwam helpen initieel de stopcontacten in te bouwen deze gebruikte. Je kunt de dozen aan elkaar klikken om een set stopcontacten te maken. De doosjes kun je indrukken om ze van 50mm diep naar 40mm diep te krijgen.
installatiebuis. Een standaard installatiebuis is 16mm. Als je krachtstroom gaat aanleggen of een perilex stekker moet aanleggen neem je meestal een 19mm buis. Als je je buis moet buigen heb je een buigveer nodig. Je kunt ook flexibele buis nemen.
inslagbeugels of buisklemmen/spijkerclip. Dit zijn de klemmetjes waarmee je de buis vast zet in de sleuf. Een inslagbeugel is prettig als je in steen of beton je kabel vast zet. Je boort een gaatje en kunt de instagbeugel daar in slaan met een hamer om je buis vast te zetten. Een buisklem of spijkerclip heeft een spijker. Deze werken prettig in hout, bijvoorbeeld om buizen aan het plafond vast te maken.
Knauf snelband gips. Dit gebruik je om de inbouwdoos mee vast te zetten. Snel gips is prettig omdat je na ongeveer 20 minuten de inbouwdoos vast hebt zitten.
Gereedschap:
Gatenzaag voor steen. Voor hardere stenen heb je een diamantboor/ diamant gatenzaag nodig. Deze kun je bij Toolstation halen. Als je dezelfde inbouwdoos hebt gekozen als ik heb kun je een 76mm boor of 83mm boor nemen. Er zitten namelijk plastic clipjes aan het doosjes die je er af kunt halen om het doosje wat kleiner te maken.
Boormachine. Om de gaten te zagen heb je waarschijnlijk een SDS aansluiting nodig. Heb je dat niet dan kun je ook een boormachine nemen en een sds adapter kopen of een gatenzaag kopen met reguliere hex aansluiting. Zorg dat je een boormachine hebt die krachtig genoeg is om een fors gat te maken.
Boorhamer. Een boorhamer heb je nodig om de sleuven die je maakt uit te hakken. Ik heb een combi boor/sloophamer van Makita waar ik erg tevreden over ben. Verder heb je een set SDS beitels nodig. Uiteraard kun je ook gewoon een steen beitel en een hamer gebruiken maar dan ben je wel even bezig met hakken. Ik heb de boorhamer ook voor het boren van het gat gebruikt.
Slijptol. Een slijptol heb je nodig om de sleuven te zagen. Let op dat er veel stof vrij komt, een bouwstofzuiger is dus ook een aanrader. Als alternatief voor de slijptol kun je een sleuvenfrees kopen. Hier kun je de stofzuiger op aansluiten waardoor je een stuk minder stof krijgt.
Steen slijpschijf. Dit is essentieel. De juiste slijpschijf zorgt er voor dat het maken van de sleuven een fluitje van een cent is. Ik heb een beton diamant slijpschijf gekocht. Hier mee ga je ongeveer overal met gemak doorheen. Ik had verwacht dat hij na een paar sleuven wel op zou zijn maar niets is minder waar. Hij houd het lang vol.
Voor stroom aansluiten
Stroomdraad in de kleuren: blauw, bruin en geel-groen (2,5mm). 2.5mm is de standaard voor woningen met 16A groepsschakelaars in de groepenkast. Deze draden passen ook goed in standaard lasklemmen.
Lasklemmen zijn kleine connectoren die gebruikt worden om twee of meer draden met elkaar te verbinden. Het is handig om een een aantal lasklemmen met 3 ingangen te hebben en met 5 ingangen. Ik koop ze van Wago omdat dat in de rest van het huis ook goed werkte bij het aansluiten van stroom. De variant waar je de draden in duwt is prettiger dan de variant met de clipjes.

Veilig werken met elektriciteit
Aan het werken met elektriciteit zitten altijd veiligheidsrisico’s. Hoewel het werk niet moeilijk is moet je wel goed opletten dat alles netjes aangelsloten zit.
- Let er altijd op dat je tijdens het werken de stroom er af haalt. Dubbel check dit voordat je aan de slag gaat, bijvoorbeeld met een multimeter of spanningszoeker.
- Houd je werkplek netjes en schoon. Zo maak je minder snel fouten.
- Zorg voor goede verlichting, bijvoorbeeld met een bouwlamp op accu
- Werk samen met iemand zodat je samen over dingen kunt nadenken of iemand je een handje kan komen helpen als dat nodig is.
Veelgestelde vragen
Om een inbouwstopcontact te maken, moet je beginnen met het aftekenen van je werk en weten waar je stroom vandaan kunt halen. Vervolgens moet je een gat boren voor de inbouwdoos, een sleuf frezen van de inbouwdoos naar een stroompunt waar je de inbouwdoos op wilt aansluiten, en de inbouwdoos vastzetten met snelband gips. Trek de leidingen naar de doos, sluit het stopcontact aan en vul de gaten. Het is belangrijk om de spanning van de stopcontacten te halen voordat je begint en te zorgen dat je gaten diep genoeg boort en niet te brede sleuven maakt. Voor deze klus heb je een inbouwdoos, installatiebuis, inslagbeugels of buisklemmen, snelband gips, een gatenzaag voor steen, een boormachine, een boorhamer, een slijptol, een steen slijpschijf, stroomdraad in de kleuren blauw, bruin en geel-wit (2,5mm) en lasklemmen nodig.
Een SDS combi hamer om het gat te maken en de sleuf uit te hakken, Een Slijptol met steen slijpschijf om de sleuf te zagen, een mengkuip en plamuurmes of troffel om alles met gips af te werken. Met een mesje of tangetje kun je de uiteinden van de kabels vrij maken om in de lasklemmen te steken.
Stroomdraad 2.5mm, installatiebuis, snelgips en klemmen om de buis in de muur vast te zetten. Daarbij heb je lasklemmen nodig om de draden aan te sluiten