Deur Plaatsen: Hoe Doe Je Dat en Wanneer een Expert Inschakelen

Bij mijn jaren 30 huis zijn alle deurkozijnen scheef. Toch moeten de deuren goed passen. Ik heb een flink aantal deuren vervangen of zelfs op maat gemaakt.

Een deur vervangen of plaatsen doe je door het kozijn op te meten en een deur te bestellen die de juiste maat heeft. Iets groter is niet erg, kleiner is wel vervelend. Zaag de deur op maat met een cirkelzaag. Beitel de inkepingen voor de scharnieren in en plaats de deur met stelplaatjes. Schroef de deur af en plaats het deurbeslag.

Bij het vervangen van een deur kan een hoop mis gaan. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelfs de meest ingewikkelde deur netjes in het kozijn krijgt zodat je een soepel openende deur hebt.

Materialen en Gereedschappen Nodig voor het Plaatsen van een Deur

zorg je dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • Materialen:
  • Een nieuwe deur, bij voorkeur voorgeverfd of behandeld voor duurzaamheid.
  • Scharnieren, idealiter twee of drie afhankelijk van de deurgrootte.
  • Schroeven passend bij de scharnieren en het deurkozijn.
  • Deurklink en slot, indien nodig.
 • Gereedschappen:
  • Schroevendraaier of schroefmachine.
  • Beitel of frees voor het uithollen van scharnieren.
  • Waterpas of laserlevel om de deur perfect verticaal te hangen.
  • Meetlint voor nauwkeurige metingen.
  • Potlood voor het markeren van de deur en het kozijn.
  • Handzaag of cirkelzaag, indien de deur op maat gemaakt moet worden.

Voorbereiding voor het plaatsen van de deur

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verwijder de oude deur door de scharnieren los te maken. Afhankelijk van of je de scharnieren wil behouden verwijder je de deur van de scharnieren of verwijder je juist de scharnieren van het kozijn.

Zorg dat je de oude deur op schagen hebt liggen zodat je makkelijk kunt werken.

Stappenplan deur vervangen

Nu je werkruimte ingericht is en de oude deur verwijderd is kun je aan de slag met je deur op maat maken en inhangen.

 1. De Deur Opmeten en Aftekenen:

  Als je deur nog niet op maat is zul je deze moeten zagen. Meet het kozijn op en teken de deur af. Als je een stuk van de deur af zaagt doe je dit altijd aan de kant van het scharnier. Ga je aan de andere kant zagen dan zal het slot niet meer bij het slotgat uitkomen en heb je een hoop extra werk om het slotgat verder uit te hollen.
  Let er op bij het aftekenen dat het kozijn niet altijd boven en onder even breed is. Meet dus op meerdere plekken en teken dan de deur af

 2. Deur zagen

  De deur zagen gaat het makkelijkst met een cirkelzaag of invalzaag. Zaag de deur precies recht af. Heb je een dikke hardhouten deur? Dan kun je er voor kiezen om de deur in twee keer te zagen. Eerst zaag je een minder diepe sleuf en vervolgens zaag je bij de tweede keer de rest van de deur.

 3. Scharnieren plaatsen

  Meet op welke hoogte de scharnieren moeten komen. Let hierbij op de speling van 2mm boven en onder. Teken vervolgens af hoe diep de scharnieren moeten liggen zodat je deur precies goed dicht gaat.
  Het vak dat je hebt afgetekend kun je vervolgens met een beitel uitbeitelen. Beitel de deur zo diep uit als een helft van het scharnier dik is. Meestal is dat ongeveer 2mm. Je kunt hier ook een router voor gebruiken. Voor scharnieren zijn router templates beschikbaar zodat je eenvoudig de juiste vorm kunt maken.

 4. Deur plaatsen

  Plaats de deur in het kozijn en zorg ervoor dat de scharnieren precies in de uitsparingen passen. Schroef de scharnieren vast aan de deur en vervolgens aan het kozijn. Controleer met een waterpas of de deur recht hangt.

 5. Afstellen en afhangen

  De pinnen van de scharnieren kun je verwijderen. Vervolgens zet je de deur met behulp van vulplaatjes in de deur zoals je deze wil hebben. De scharnieren buig of hamer je vervolgens op hun plek zodat de pinnen er weer in kunnen. Nu kun je de vulplaatjes verwijderen en hangt je deur precies goed.

 6. Deurbeslag installeren

  Het deurbeslag schroef je op de deur. Wat grafiet poeder op de deurklinken zorgt er voor dat de deur lang soepel blijft lopen. Heb je de deur wit geschilderd dan kun je ook voor droogsmeerspray gaan. Grafietpoeder kan grijzige aanslag achter laten.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen.

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen

Bij het afhangen van een deur kan een hoop mis gaan. Het vornaamste probleem is dat een deur niet past. Kijk waar de deur slecht past en gebruik een schaaf om de deur verder op maat te maken.

Als een deur niet goed opent of sluit zou het kunnen dat de deur een schuine kant moet krijgen. Bij de slotplaat kant heeft een deur altijd een kleine afgeschuinde hoek. Als de deur te strak in het kozijn zit zal de deur hier klemmen. De oplossing is om met een schaaf of circelzaag een stuk van de deur af te halen. Dit doe je aan de kant die in het kozijn valt, dus niet aan de buitenkant van de deur.

Overige problemen van niet passende deuren zijn vaak met een schaaf op te lossen. Klemt de deur bij de dorpel? Schaaf er een stuk af. Klemt de deur bij de bovenkant? Schaaf er een stuk af…

Een niet goed sluitende deur kan ook komen doordat de deur te diep ligt. Ofwel te diep in de scharnieren, dan zul je merken dat als je de deur uit het slot haalt de deur automatisch een stukje open springt, ofwel de deur valt niet goed in het slot.

Als de deur niet goed in het slot valt kun je het slotgat aanpassen. Met een dremel kun je het metaal van de slotplaat ruimer maken.

Als de deur te diep ligt bij de scharnieren kun je het scharnier op de deur of op het kozijn verder naar buiten zetten. Je moet dan eerst de oude gaten vullen voordat je nieuwe gaten kunt boren. De gaten zullen namelijk erg dicht bij elkaar zitten. Gaten vullen gaat het makkelijkst door met wat houtlijm een of meerdere luciferstokjes in het gat te duwen. Het gat zie je nooit meer omdat daar een scharnier overheen komt.

Deur laten plaatsen

Hoewel het plaatsen van een deur niet heel moeilijk is is het goed om wat ervaring te hebben. Daarbij heb je een hoop gereedschap nodig. Denk bijvoorbeeld aan een router, cirkelzaag of invalzaag.

Laat je een deur plaatsen dan is je klus een stuk sneller voor elkaar. Daarbij weet je zeker dat je een goed werkende deur hebt.

Het laten plaatsen van een deur is vaak exclusief schilderen. Dit kun je zelf doen, door een schilder laten doen of je kunt voorgeschilderde deuren nemen.

De deur kun je zelf aanleveren of door de klusjesman laten aanschaffen.

In de meeste gevallen is het plaatsen van een deur ongeveer een uur werk. De kosten zijn afhankelijk van de deur en het kozijn. Als de deur op maat gemaakt moet worden is het wat meer werk.

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Neem contact op.

Veelgestelde vragen voor het plaatsen van een deur

Vrijblijvende prijsopgave binnen 1 minuut:
Contact Opnemen
Hoe plaats ik een deur?

Om een deur te plaatsen, begin je met het opmeten van het kozijn. Bestel een deur van de juiste maat of iets groter. Zaag de deur indien nodig op maat, beitel inkepingen voor de scharnieren, plaats de deur met stelplaatjes in het kozijn, schroef de scharnieren vast, en installeer tenslotte het deurbeslag.

Wat voor materialen heb je nodig om een deur te plaatsen?

Je hebt een nieuwe deur nodig, scharnieren (twee of drie afhankelijk van de deurgrootte), schroeven voor de scharnieren en het kozijn, en een deurklink met slot indien nodig. Voor het gereedschap heb je een schroevendraaier of schroefmachine, beitel of frees, waterpas of laserlevel, meetlint, potlood, en een handzaag of cirkelzaag nodig.

Kun je een deur beter zelf plaatsen of laten plaatsen?

Dit hangt af van je vaardigheden en ervaring. Als je handig bent en ervaring hebt met klussen, kun je overwegen om het zelf te doen. Voor complexe installaties of als je niet over het nodige gereedschap beschikt, is het beter om een professional in te schakelen voor een nauwkeurige en veilige plaatsing.

Wat zijn de meest voorkomende problemen om op te letten bij het plaatsen van een deur?

De meest voorkomende problemen zijn:
– De deur past niet goed in het kozijn: dit kan komen door onnauwkeurige metingen of een scheef kozijn.
– De deur klemt of sluit niet goed: dit kan het gevolg zijn van onjuiste plaatsing van scharnieren of een verkeerd afgezaagde deur.
– De deur hangt scheef: dit gebeurt als de scharnieren niet gelijkmatig zijn geplaatst.
– Problemen met het deurbeslag: zoals een deurklink of slot dat niet goed functioneert.
Bij deze problemen is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en eventuele aanpassingen zorgvuldig uit te voeren.

Klaar om je klus uit te laten voeren?

Kleine klussen maken een groot verschil. Of u nu een lekkende kraan wilt laten repareren, een deur soepel wilt laten sluiten, of dat ene lastige plankje eindelijk perfect wilt ophangen ik help graag.

Je kunt me contacteren op WhatsApp of het contactformulier invullen.

Tot snel!

Paginainhoud

Lees lekker verder